юли 19, 2024

БАБХ с важно съобщение за всички в България

done

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предупреждават всички, че консумацията на неизследвано месо от дивеч представлява сериозна опасност за здравето на консуматорите. От БАБХ посочват, че повече от 30 души се лекуват медикаментозно, заради трихинелоза.

Над 30 души са подложени на медикаментозно лечение, поради заразяване с трихинелоза. Заразяването е станало в резултат на нерегламентирана търговия на месо от отстреляно в района на с. Медени поляни, общ. Велинград диво прасе и производството и консумацията на нетермично преработени месни продукти. Във връзка със сигнала от дома на собственика са иззети и насочени за унищожение наличните 30 кг. месни продукти. Проучването за нерегламентирано разпространение на неизследвано месо от дивеч в района продължава.

Ръководството БАБХ напомня, че консумацията на неизследвано месо от диво прасе или на месо, за което лабораторните тестове не са приключили, представлява сериозна опасност за здравето на консуматорите.

Българската агенция по безопасност на храните се обръща с молба към ловците от цялата страна и особено към ръководителите на ловните дружинки да не подценяват опасността от трихинелоза. Тяхна отговорност и задължение е да изпращат проба от всяко отстреляно диво прасе за изследване в акредитирана лаборатория. Едва след приключване на анализа, доказващ отсъствие на трихинела, месото може да бъде предоставяно за консумация, съгласно правилата. Напомняме, че и консумация на свинско месо, добито от прасета, отглеждани в домашни условия също представлява определен риск.

В разгара на активния ловен сезон 2023-2024 г. броят на положителните проби за наличие на трихинела при диви свине е увеличен значително. По данни от мобилното приложение на БАБХ „Модул лов“, в което се отразяват резултатите от всяко легално отстреляно диво прасе, от 01.10.2023 г. са отстреляни 7732 броя животни, като при 113 е доказано наличието на паразитното заболяване. От началото до края на 2023 та година положителните случаи са 121. Засегнатите области са Благоевград, Велико Търново, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Пловдив, Сливен, Смолян, Стара Загора и Хасково, като най-много случаи са установени в областите Кърджали – 41, Хасково – 19 и Смолян – 12.

БАБХ съветва потребителите да закупуват и консумират храни само от регламентирани производители. Пазаруването от нерегламентирани търговци, включително и онлайн, е рисково. Вероятността месото, месните продукти, млякото и млечните продукти, яйцата да не са били подложени на ветеринарно-медицински контрол е сериозна, което от своя страна е предпоставка за здравен риск при консумацията на такива храни.

Don`t copy text!