юли 19, 2024

Банки блокират сметките ви, ако не направите това

done

Банки блокират сметките ви, ако не направите това

Притежателите на разплащателни сметки неочаквано могат да се окажат без достъп до парите си точно в моменти, когато имат най-много нужда от тях. При това причината не са неактуализирани лични данни, заради което периодично банките блокират сметки на своите клиенти.

Оказва се, че една от най-големите банки у нас – „Уникредит Булбанк“, блокира без предупреждение всяка разплащателна сметка, от която в продължение на 12 месеца титулярът не е теглил пари. Банката приема, че по тази сметка има нещо съмнително, независимо че собственикът може през това време да е внасял суми в нея.

Читател на „Сега“ сигнализира, че като клиент на „Уникредит Булбанк“ наскоро е бил неприятно изненадан да получи съобщение, че разплащателната му сметка е „затворена“, когато се опитал да нареди онлайн плащане от нея. При посещение в офис на банката е получил обяснение, че е редовна практика да се блокират сметки, по които за по-дълъг период няма тегления на пари, въпреки че има постъпления.

 

Мярката била „за доброто на клиентите“, защото така се предотвратявало евентуално източване на пари. Разплащателната сметка уж била разблокирана при посещението на банковия офис, но при следващ опит за онлайн превод отново се оказало, че е затворена. Последвало ново посещение на банковия клон, този път служителката посъветвала клиента да изтегли някаква символична сума и така да се регистрира движение по сметката. Куриозното е, че банковите служители не са били наясно след колко месеца се блокира сметка, от която не се теглят пари – в единия случай са твърдели за 6 месеца, в другия – за 3 месеца.

Друг читател на „Сега“ алармира, че заради блокирана сметка е изпаднал в изключително неудобно положение около Коледа, докато е на екскурзия във Великобритания. Разплащателната си сметка той използвал като спестовна („Уникредит Булбанк“ преди две години преустанови стандартните депозити на своите клиенти и ги превърна в разплащателни сметки) и решил да прехвърли от нея пари в дебитната си карта, за да може да се разплаща спокойно в чужбина. „Оказа се, че не мога, сметката беше замразена. Каква е причината, разбрах, чак когато се върнах в страната – липса на тегления за продължителен период“, обясни нашият читател.

„Сега“ отправи запитване към „Уникредит Булбанк“ при какви условия се блокират сметки и ако това се прави, когато няма тегления на суми за определен период, какъв точно е той. А също и защо клиентите не се предупреждават предварително.

От банката обясниха пред “Сега”, че всичко е разписано в Общите условия за откриване, обслужване и закриване на банкови сметки на физически лица. С тези условия клиентите се запознавали при откриване на сметка, те били публикувани и на официалната страница на банката. „В точка 96 от общите условия е упоменато, че при липса на дебитни (разходни) операции по банкова сметка в продължение на повече от 12 (дванадесет) месеца, Банката има право да обездвижи (ограничи) сметката за извършване на дебитни операции. Това се прави изцяло с цел защита на нашите клиенти“, обясниха от „Уникредит Булбанк“.

„Банката предоставя на разположение на влогодателя информация за обездвижването на сметката за извършване на дебитни операции чрез електронните канали на Банката или след поискване от страна клиента чрез центъра за контакт с клиенти или филиал, когато влогодателят не ползва услугите за електронно банкиране. Сметката се реактивира за извършване на дебитни операции след потвърждение пред Банката от влогодателя, извършено във филиал на Банката или чрез обаждане в обслужващ филиал на Банката. Потвърждението може да бъде дадено и от надлежно упълномощен пълномощник на влогодателя, извършено във филиал на Банката“, уточниха още от „Уникредит Булбанк“.

Проверка показа, че подобна практика на блокиране на разплащателни сметки, само заради това, че от тях не са теглени пари в продължение на 12 месеца, няма при другите големи банки. От контактния център на ОББ обясниха, че нямат подобни рестрикции. От Банка ДСК посочиха единствено практиката да блокират дебитни карти, когато те не са използвани повече от 12 месеца.

Масово разплащателните сметки в трите големи български банки са на практика спестовни сметки. Това са старите депозити, които след изтичане на падежите им бяха закрити в последните две-три години. Затова е напълно очаквано по тези сметки да няма тегления на средства, а притежателите им само да внасят спестяванията си. И с движение, и без движение на средства по тези сметки, банките всеки месец събират такса обслужване, която в момента е между 4 и 5 лева.

Източник на новината: segabg.com

Don`t copy text!