юли 13, 2024

Българите се юрнаха към Германия: Дават по 11 000 евро заплата за тази работа

done

Българите се юрнаха към Германия: Дават по 11 000 евро заплата за тази работа

Все повече фирми в Германия примамват нови служители с щедра премия при назначаването. Специалисти по монтаж на кухни могат да получат до 4000 евро еднократна премия. А някои дават на готвачи по 11 000 евро, пише Petel.bg.

Болногледачи, лекари, медицински сестри, лаборанти: болницата Agaplesion в град Гисен, провинция Хесен, търси всякакъв квалифициран персонал.

Този, който бъде назначен, при определени обстоятелства получава не само работно място, но и доста добра премия – за новата свободна позиция в лабораторията за сърдечни катетри например се изплащат 2000 евро премия.

Надеждата е, че във времената на сериозна липса на квалифицирани кадри подобни инициативи ще направят работните места по-атрактивни. Професиите в здравеопазването не се ползват с най-доброто име, обяснява пред германската обществено-правна телевизия АРД Ина Юнга, ръководителка на кадровия отдел в болницата.

„Условията при нас въобще не се толкова непривлекателни, както ги представят понякога медиите“, казва още тя, допълва bgonair.bg.

Премиите при назначаване са много модерни.

И работодатели в много други сфери се опитват да привлекат нови служители подобно на тази болница. На автомонтьори или на специалисти по сглобяване и вграждане на кухненски мебели се обещават премии между 300 и 4000 евро.

Както показват данните на платформата за търсене на работа Indeed, бонусите при назначаване на нова работа значително са се увеличили. През 2019 година 3050 от общо един милион обяви в Indeed са се рекламирали, предлагайки бонуси.

През 2023 подобни обяви за работа с обещана премия вече са двойно повече – 7129. Дори делът на този вид предложения да не е голям, тенденцията вече е ясно очертана, посочва АРД.

Don`t copy text!