юли 25, 2024

България потъна в траур: Почина Стоян Георгиев-Тяната

done

На 58 години почина писателят Алек Попов, съобщи Българската академия на науките (БАН), чийто член-кореспондент беше той.

Попов, наричан „най-смешният сериозен български автор“ и „майстор на сатирата“, е автор на многократно преиздавани и превеждани на десетки езици романи, сценарист и драматург, носител на много литературни отличия, общественик. Той е сред основателите на Клуба за българо-македонско приятелство.

„Той беше един от най-оригиналните и талантливи съвременни български белетристи. До последния си дъх се опитваше да разгадае тайните на българското слово“, пише в съобщението на БАН.

„Пиша, защото е абсурдно“, казва Попов в речта си при получаване на наградата „Про-За Балкани“ в Скопие. „Това е моят опит да достигна до човешката си сърцевина, да разбера и нещо за света, който, боя се, е недостижим отвъд индивидуалния ни опит.“

В творчеството си Алек Попов открива най-много допирни точки с Алеко Константинов и Светослав Минков – „градски писатели, иронични до сарказъм, които винаги са стояли леко встрани от литературния мейнстрийм“, казва той в интервю за „Литературен вестник“ .

Но Попов не остава встрани нито от литературния, нито от обществения мейнстрийм. В статията си „На какво е празник 24 май“ от 2019 г. той пише, че „може би трябва да се замислим за всичко онова, което ни пречи и спира да превърнем познанието в действие и през класните стаи, научните кабинети и библиотеките да го включим директно в кръвоносната система на нашата измъчена от неграмотни експерименти нация“.

Алек Попов е роден в София през 1966 г. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ и българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Автор е на романите „Мисия Туран“„Мисия Лондон“„Черната Кутия“„Сестри Палавееви в бурята на историята“„Сестри Палавееви по пътя към новия свят“, на есеистичната книга „Спътник на радикалния мислител“, както и на много сборници с разкази, сред които „Ниво за напреднали“„Митология на Прехода“„Телесни плевели“.

Романът му „Мисия Лондон“ е преведен на 16 езика, а „Черната кутия“ – на 10. Разказите и есетата му са издавани на повечето европейски езици и са включени в множество международни антологии, сред които Best European Fiction 2011.

По романите и разказите на Алек Попов са създадени няколко филма, радиопиеси и пиеси. Той е съсценарист на филма „Мисия Лондон“. През 2015 г. Драматичният театър в Пловдив поставя на сцената театралната адаптация по романа му „Сестри Палавееви в бурята на историята“.

Попов е носител на редица литературните отличия, сред които наградата за нова българска проза „Хеликон“, националната награда за драматургия „Иван Радоев“, наградата „Елиас Канети“, „Цветето на Хеликон“ за най-продавана книга на 2007 и 2013 г., наградите „Четящия човек“ и „Чудомир“, наградата на британския П.Е.Н. център за преводна литература, наградата „Про-за Балкани“ за принос към балканската литература и други.

Don`t copy text!