юли 13, 2024

България ще бъде друга: Обявиха новата рекордна минимална заплата от 1 януари 2024

done

Близо шест часа социалните партньори обсъждаха план-сметката на държавата за догодина. Бизнесът и профсъюзите обаче не дадоха одобрението си за финансовата рамка. Единодушна подкрепа срещна само бюджетът за НЗОК.

933 лв. става минималната работна заплата от 1-ви януари 2024 г., заяви финансовият министър Асен Василев.

Той даде пример с това, че в Черна гора тази година минималната заплата е 1042 лв., а в Северна Македония е 946 лв. сега, в Сърбия пък тя е 1070 лв. “Това са държави с по-малък БВП на глава от населението у нас, а в Румъния е 1296 лв. От всички наши съседи държави ние сме на опашката. Длъжни сме да не позволяваме да се оформят гета с ниско заплащане, некачествен труд и изоставени региони, защото това се случва и в развити страни, ако ножицата в доходите се отвори”, обясни Василев.

“Предвиденият дефицит е в размер на 3%, както е по Маастрихтските критерии, което позволява на България да се впише в критериите, необходими за влизане в еврозоната”, посочи той.

По думите му Бюджет 2024 постига трайно повишаване на пенсиите.

Василев подчерта, че успоредно с нарастването на заетостта, се очаква безработицата в страната да следва тенденция към намаляване. “Темповете на намаляване са относително ниски, тъй като безработицата е относително ниска. Очакваме средната безработица да е към 4%, а към края на периода да е 3,9%”, допълни финансовият министър.

Той посочи още, че 10 млрд. лв. са инвестициите и там бележим 25 на сто увеличение.

Бюджетът общо възлиза под 36% от БВП.

По искане на партиите в Народното събрание капиталовата програма ще бъде разделена на две приложения. Едното е за инвестиции в общините и другото за инвестиции в национални приоритетни проекти.

„Това е първа стъпка към истинско капиталови бюджетиране“, заяви Василев.

По думите му има намаление на приходната част с 2,4 млрд. лева, както и на капиталовите разходи с 2,4 млрд. лева. Според Василев това е следствие на дискусии с партиите в парламента, които са поискали да се намали приходната част на бюджета.

“Данъчната система е напълно запазена, няма промени в данъчните ставки. Единствената промяна идва по линия на европейската директива за 15% корпоративен данък за компаниите с оборот на 1,5 млрд. лева. В България това са основно чужди компании, с майки-собственици в други държави от ЕС. От гледна точка на общата корпорация данъчното бреме не се увеличава”, категоричен е той.

Василев поясни, че се запазва данъчният кредит за отглеждане на дете, който е 6000 лева на дете.

“Запазва се и политиката за финансиране на образованието. Учителската заплата се запазва в размер на 125% от средната работна заплата за страната”, посочи още той.

Don`t copy text!