април 12, 2024

Вдигат рязко заплатите в тези три бранша

done

Въпреки че България преживява трудни времена, заплатите тази година ще растат – с малки изключения в някои проблемни сектори. За частния бизнес основната причина е, че мениджърите ще се постараят да задържат ценния си персонал. Над 80% от фирмите планират вдигане на възнагражденията още през първата половина на 2023 г., като 60% отбелязват, че промените ще засегнат всички – от чистачката до началника, съобщи вестник „Сега“.

Това показва голямо проучване на ManpowerGroup България, обхванало близо 200 предприятия от 19 икономически сфери в цялата страна. Най-масови увеличения на доходи се задават в банките и застрахователите, в кол центровете, в болниците. Заплатите ще растат по-бързо от инфлацията през 2023 г.

Оказва се, че частните фирми сериозно се притесняват от конкуренцията, която „краде“ ценните им кадри, като ги примамва с по-високи заплати. Предното проучване на Manpower показа точно това – има голямо текучество, защото хората си намират нов работодател, който ще им плаща повече. В допълнение има и друга причина – ако предприятието иска да се разраства или да попълни свободни щатни бройки, за да привлече качествени хора, трябва да им предложи добри доходи.

Има три сектора, които изпитват особен „глад“ за кадри и които са пострадали значително от явлението „доброволно напускане“ – „Производство“, „Автомобилна индустрия“ и „Търговия“, посочват авторите на изследването. Обяснимо в тях делът на фирмите, които планират увеличение на заплатите в идните месеци, е доста висок.

В сферите „Банки, финанси и застраховане“, „Споделени услуги“ и „Консултантска дейност“ почти всички компании посочват, че ще има увеличение на възнагражденията. „Консултантска дейност“ е и секторът, в който не просто ще има масово покачване на заплатите, но и в най-голям процент от фирмите увеличението ще е значително – над 20 на сто.

Вероятно заради изпитанията покрай ковид пандемията и заради задълбочаващия се дефицит на лекари и медицински сестри, болниците и поликлиниките също планират по-големи фондове „Работна заплата“. 75% от работодателите в сектор „Здравеопазване“ смятат да увеличат възнагражденията на своите служители, показва анкетата на Manpower.

Що се отнася до допълнителните придобивки, по-голямата част от работодателите (58%) не планират съществени промени. Най-голямо увеличение на бонусите и на другите видове материални стимулиране се очертава в секторите „Консултантска дейност“ и „Банки, финанси и застраховане“.