юли 19, 2024

Вече го усещаме. В Румъния в момента се случва нещо наистина ужасно, хората са озверели

done

Вече го усещаме. В Румъния в момента се случва нещо наистина ужасно, хората са озверели

Паника за олио, захар, царевица и други основни продукти настана в румънските магазини, пишат местните медии. Големите хранителни вериги дори са въвели ограничения на количеството от тези стоки, което може да бъде закупено от един човек. 

В някои магазини олиото и захарта са започнали да изчезват от рафтовете. Румънските издания посочват, че свършват предимно евтините продукти, докато по-скъпите все още могат да бъдат намерени в големите вериги.

От Асоциацията на големите търговски вериги в Румъния са призовали гражданите да не се презапасяват. Появилата се информация, че цените ще се вдигнат значително – до 15 леи за литър олио, обаче е уплашила хората, които са щурмували магазините.

„Видяхме, че пак беше предизвикана истерия във връзка с факта, че Румъния нямала запаси от олио и всички хукнаха към магазините да купуват олио. Възползвам се от случая да кажа на всички румънци, че имаме складови наличности от олио до новата реколта, така че да не се получи какъвто и да е дисбаланс“, заяви министърът на земеделието Адриан Кесною, цитиран от БТА.

Той призова румънците „да не се поддават на истерия“, както се случи няколко дни по-рано, когато в социалните мрежи се появиха съобщения за рязък скок на цените на горивата, а „да купуват толкова, колкото им е необходимо“.

Don`t copy text!