юли 25, 2024

Вижте календар: Кога се пада Великден 2024 година?

done

Вижте календар: Кога се пада Великден 2024 година?

Това е една от най-важните дати през годината, пише Poznanieto.bg. Тъй като сме в надвечерието на 2024 година, важно е да знаем кога ще бъде този най-важен християнски празник за всички източноправославни. Разберете повече кога се пада Великден през 2024 година!

Кога се пада Великден 2024 година

 

Великден ще бъде точно на 5 май 2024 – един ден преди големият ни празник Гергьовден. Така че това ще бъде една от годините, в която ще съчетаем отново двата празника. Така или иначе, те са много сходни един с друг – в единият празнуваме жертвана на Христос в името на човечеството, а в другият празнуваме жертвата, която са направили българските войни в името на България. Не случайно и на двата празника традиционно се яде агнешко месо, което символизира жертвата, която е направена в името на по-висша цел.

Кога са подвижните празници спрямо Великден

Знаете е, че датата на Великден не е важна само за самия празник, но и за много други християнски празници, които се определят спрямо датата на празника.Ето кои са най-важните от тях, които всички празнуваме:

Месопустна/Голяма Задушница – 9 март
Месни Заговезни – 10 март
Сирни Заговезни – 17 март
Начало на Великия пост – 18 март
Тодоровден – 23 март
Лазаровден – 27 април
Цветница – 28 април
Томина неделя – 12 май
Спасовден – 13 юни
Черешова Задушница – 22 юни
Петдесетница – 23 юни
Свети дух – 24 юни
Петрови заговезни – 30 юни
Архангелова Задушница – 2 ноември

Така че – ето всички подвижни празници свързани с датата на Великден. Надяваме се статията да е полезна в подготовката за всички тях. От екипа на Познанието Ви честитим новата година и ви пожелаваме всичко най-хубаво в нея.

Don`t copy text!