юни 16, 2024

Връхлитат виелици, сняг и студ! Вижте къде ще бъде минус 15° /Карта

done

Топъл четвъртък, температурите ще стигат 8-11 градуса. „Това топло време ще бъде съвсем за кратко. В петък бързо ще се заоблачи, температурите ще се понижат, в Западна България денят ще започне с валежи от дъжд и сняг. През деня в северните райони, основно в Добруджа, ще превалява сняг“, съобщи синоптикът Петър Янков пред „България сутрин“.
Той уточни, че снежната покривка ще бъде минимална – около 1 см. Прогнозата му е, че в събота облачността ще се разкъса и намалее и ще бъде предимно слънчево, препоръча разходка или спортове в планините в неделния ден, която дневните температури ще са 10-13 градуса.

„Всички пътуващи в петък и събота сутринта трябва да имат предвид хлъзгавите пътни настилки. Ветровито време с повишение на температурите ще се задържи през следващата седмица“, допълни Янков.

Синоптикът прогнозира пред Bulgaria ON AIR, че 10-метрови преспи сняг, каквито има в Турция, у нас не могат да натрупат, защото там „времето е по-жестоко, особено февруари“.

По-топлото време ще се задържи през първите 10 дни на февруари. В периода 8-11 февруари ще се появи вятър-снегояд, който ще намали чувствително снежната покривка в планините. Но не за дълго.

„Малък Сечко ще ни изненада с чувствително захлаждане, на 16-20 февруари ще има рязко понижение на температурите. Минималните ще достигнат минус 15 в Северна и Западна България. Тези януарски студове са характерни за развитието на времето и през февруари и март. От 12 февруари започват валежи, на 13-14 се очакват и снеговалежи, които ще повишат чувствително снежната покривка. Следващият период с валежи от сняг ще бъде в края на февруари“, допълни синоптикът.

Петър Янков припомни, че според народната метеорология месеци, в които има „р“, са по- студени.

„Признак за идващ студ е по-интензивното хранене на птиците, които усещат 5-6 часа по-рано промяната във времето“, добави синоптикът.

Don`t copy text!