юли 13, 2024

Всеки българин трябва да го знае: Ето какво ще се случи с имотите, когато влезем в еврозоната

done

Всеки българин трябва да го знае: Ето какво ще се случи с имотите, когато влезем в еврозоната

Всеки българин, който иска да се сдобие с ново жилище, е нужно да знае какво го очаква след влизането в еврозоната.

Наблюдава се свиване и спад в броя на имотните сделки в Централна и Източна Европа, както и в Скандинавския регион. Обемът на инвестиции в Централа и Източна Европа към момента малко надвишава 3 милиарда евро, в сравнение с 11 милиарда евро в предходни години.

Едва ли ще има моментален ефект на пазара и цените след влизането ни в еврозоната и приемането на еврото, но лихвените проценти ще се определят от ЕЦБ, според Николай Георгиев, мениджър „Оценки и консултационни услуги“ в Colliers, коментиращ ситуацията в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

С различна скорост се движат различните сегменти от имотния пазар, търговските имоти са на отлична пазарна цена, която е следствие на бързия темп на ръста на приходите на хората и завишеното търсене, коментира Георгиев.

В столицата съществуват два търговски парка, които се строят и 2, които се проектират, като единия е доста напреднал и скоро ще стартира строежа.

Ритейл парковете също се радват на добро развитие, а моловете бележат рекордни наеми спрямо 2019 г.- последната преди Covid кризата да засегнеимотния пазар, каза гостът.

В момента се наблюдава свиване и спад на сделките в Централна и Източна Европа, както и в Скандинавския регион, а причината за това са инвеститорите, които чакат спад на лихвените проценти и липса на натиск върху продавачите да продават.

При нас за момента задлъжнялостта и лихвите по ипотечните кредити са доста ниски.

Лихвите по ипотечните кредити след приемането ни в Еврозоната също ще бъдат определяни от ЕЦБ и няма да са толкова ниски проценти.

Инвеститорите сега се притесняват от затруднената бюрокрация и липсата на ликвидност у нас.

Гостът сподели, че е умерен оптимист за следващата година, като ако има глобална рецесия тя няма да подмине България, но все пак се очаква по-леко падане у нас. Той уточни, че за 2024 ще се наблюдава инфлация, но през 2025 г. вероятно ще влезне в нормални граници.

„В рецесия обикновено се появяват повече опуртюнистични инвеститори; интересът се преформатира към инвеститори, които са с готов капитал и са готови да поемат по-голям риск.“

Don`t copy text!