юли 19, 2024

Всеки наследник трябва да знае: Задава се голяма промяна с имотите

done

Всеки наследник трябва да знае: Задава се голяма промяна с имотите

Нотариалната камара внесе предложение за изменение на Закона за наследството.

Промените засягат частта за публичност при обявяване на завещанията.

„Целим осветляване на техническия момент, когато намерено завещание се отваря и се чете. Искаме да създадем публичност.

 

Да се осведомят наследниците по закон и да присъстват. Да се даде срок от 30 дни, могат и преди този срок да отидат при нотариус и с протокол да се удостовери тяхното присъствие“, разясни председателят на Нотариалната камара Димитър Танев пред Bulgaria ON AIR.

 

По думите му завещанието има стойност на нотариален акт.

То може да бъде написано на амбалажна хартия с едно или пет изречения, но да има стойността на сложен нотариален акт от 20-30 страници, подчерта той.

От липсата на публичност се възползват хората, които създават фалшиви завещания, предупреди Танев.

„Предлагаме нещо елементарно, което може да стане с изменение на един текст от Закона за наследството. Предлагаме и възстановяването на завещание, което е написано на компютър. Въпросът е да има двама или трима свидетели при написването. Това е гаранция, че завещанието не е подправено“, каза още председателят на Нотариалната камара.

Той добави, че нотариусът не носи абсолютно никаква отговорност и не може да проверява дали едно завещание е автентично или не. Това не го проверява и съдът.

„Много колеги отказват да приемат завещания, за да нямат неприятности.

Завещанието е нещо много съществено в базата данни на Нотариалната камара – над 80 хил. завещания са. Регистъра го има в 12 европейски страни. Ще депозираме искания, докато не стане този регистър. Технологично сме готови да го направим в нашия сайт. Изисква се промяна в наредбата за архивите, която сме предложили“, обясни Танев.

Той уточни, че при 80 хил. завещания се спори по няколкостотин и не става дума за масовост. Но зачестяват неавтентичните завещания и става трудно да се разпоредиш с имота.

Don`t copy text!