април 12, 2024

Всички трябва да знаят тайния знак с ръка, който трябва да показват жените, които са в беда и имат нужда от помощ

done

Всички трябва да знаят тайния знак с ръка, който трябва да показват жените, които са в беда и имат нужда от помощ

Време е в България повече хора да знаят за кампанията „Ръцете говорят“. Тя произлиза от Канада през 2020-та година и съдържа много важен знак. Чрез него жертвите на насилие могат да сигнализират, че имат нужда от помощ.

Все повече държави го припознават като такъв жест, който жените използват, когато са в ситуация на насилие и тормоз

Знакът е измислен по такъв начин, че да е много лесен за правене. Сега трябва да го наложим като достатъчно популярен, че да може да се използва в България. За жалост е очевидно, че имаме нужда от нещо такова. Много държави са предприели информационна кампания с брошури, флайъри, стикери, реклами, за да информират обществеността за него.

Така че, ако видите този сигнал във вашата компания, на улицата и където и да е на друго място, жената има нужда от помощ

Знакът е с изпънати четири пръста и палец прибран в дланта, която се събира в юмрук, а след това се разгъва отново. Движението се повтаря отново и отново. Просто трябва да знаем, че това не е някакъв тик или някакво раздвижване, успокояване и прочие. Това е дискретен сигнал, който позволява на жена да поиска помощ от някой, без да използва думи.

Обикновено се случва, когато се разминаваш с жената – може да го направи отпред или зад гърба си

Често жените се блъсват леко в човек, за да привлекат вниманието му. Може да се случи в кафене, ресторант, нагости и къде ли още не. Ако жена го направи, тя се чувства застрашена от партньора си и може да е в непосредствена опасност.