юли 25, 2024

Вълшебната българска билка на безсмъртието, която сваля кръвната захар и холестерола за нула време

done

Вълшебната българска билка на безсмъртието, която сваля кръвната захар и холестерола за нула време

Захарният диабет тип 2 е ендокринно заболяване, причинено от инсулинов дефицит. Характеризира се с повишаване на количеството глюкоза в кръвта и други метаболитни нарушения.

 

Коварството на заболяването е, че преддиабетното състояние се развива бавно, понякога в продължение на 10 години, и очевидни признаци не се появяват дълго време. В същото време, според експертите, заболяването от тип 2 се превръща в епидемия в развитите страни. Добрата новина е, че то може да се контролира чрез регулиране на глюкозните нива. На първо място, това може да се случи с помощта на правилната диета и упражнения. В случая една билка също може да е от полза – това в градинският чай, известен още като салвия.

Салвия – билката, която сваля захарта и холестерола за 2 часа

Изследователите отдавна подчертават значението на диетата за предотвратяване и лечение на захарна болест. Салвията ще помогне за понижаване на нивата на кръвната захар само за два часа. Резултатите от проучването са публикувани в Express.

Листата от градински чай отдавна се използват като антидиабетно лекарство и проучванията показват, че могат да помогнат за понижаване на стойностите на глюкозата в кръвта.

Екстрактът от салвия постига този ефект чрез активиране на специфичен рецептор, отбелязват изследователите. Изследванията върху хора са потвърдили тези резултати.

Проучването включва 80 души с лошо контролирано заболяване от тип 2. Нивата на кръвната глюкоза на участниците, които приемат градински чай на празен стомах, намаляват значително в сравнение тези в контролната група.

 

След като рецепторът се активира, излишните свободни мастни киселини се изчистват от кръвта, което подобрява инсулиновата чувствителност. Според резултатите от експеримента ефективността на градинския чай може да се сравни с лекарството метформин, което се предписва за контрол на нивата на глюкозата в кръвта.

Изследователите стигат до извода, че салвията може да помогне на диабетиците да намалят нивата на глюкозата си още два часа след нейния прием, ако се приема на празен стомах.

Експертите са убедени, че захарната болест е свързана със синтеза на холестерол и може да повиши нивото на LDL („лош холестерол“). Тези две състояния могат да съществуват едновременно и това означава, че глюкозните и холестеролните нива в кръвта трябва да се проследяват редовно.

Приеман три пъти на ден в продължение на поне два месеца, градинският чай понижава LDL холестерола и триглицеридите и повишава HDL холестерола.

Но градинският чай има и някои противопоказания. По-добре е да не се използва при индивидуална непоносимост, бронхиална астма, по време на бременност и кърмене, заболявания на щитовидната жлеза, артериална хипертония, остър пиелонефрит, ендометриоза.

Tags:

Don`t copy text!