юли 13, 2024

В България има само 2 града с буквата Ц, но знаете ли кои са

done

В България има само 2 града с буквата Ц, но знаете ли кои са

В нашата страна има повече от 70 населени места започващи с буквата “Ц”. Но има само 2 града. Знаете ли кои са те? Днес ще разгледаме повече за тяхната история, пише Poznanieto.bg.

Кои са 2-та града с буквата “Ц” в България?

1. Царево

Градът носи много разнообразни имена през годините. Най-дълъг период е кръстен Василико или Василикос. Има 2 основни версии за произхода на това име:

Село Босилково – Това е име на унищожено село от Айтоския балкан, жителите на които се преселват в Царево. Те носят със себе си името на родните си място, но биват погърчени и по този начин се променя името на Василико.

Василевс – Втората хипотеза е свързана с думата василевс от гръцки, тъй като турският пътешественик Муса Челеби посочва, че завладяната наблизо крепост е била построена от един от внуците на Константин Велики – Васил. Тоест била кръстена на неговото име.

Градът се запазва като важен пристанищен център на Черноморието. Негативен ефект върху него играе Руско-турската война от 1828-1829 година и последвалият демографски срив. Освободителната война не променя факта, че селището заема все по-периферна роля в империята.

През 1882 година избухва голям пожар, който почти изцяло разрушава старото селище. Голяма част от жителите се местят на северния полуостров, наречен Лимнос, но малка част решават да останат на старото си място и да възстановят доколкото могат селото.

Царево бива освободен по време на Балканската война – голяма част от гръцкото население се връща в родината си, а на негово място се заселват български бежанци от Източна Тракия. Като част от България, Царево се развива възходящо и постепенно се завзема от неблагоприятния период. Тогава има нуждата да се построи ново пристанище, което да поеме увеличения търговски обмен.

Строежът започва през 1927 година и е завършен 10 години по-късно – през 1937 година. Открит е лично от цар Борис III. Това е и причината да бъде прекръстено селището на Царево. Това си име запазва до 1950 година, когато името му отново бива сменено. Този път на Мичурин – по името на съветския учен Иван Мичурин – един от най-известните учени във сферата на ботаниката. След промените от 1989, през 1991 година е върнато името Царево.

2. Цар Калоян

Това е и другият град започващ с буквата “Ц”. Кръстен по името на легендарния български владетел, той се намира в североизточна България – на около 35 км от град Русе. В самия му район са намерени следи от различни култури, като най-вече има тракийски надгробни могили.

По-късно са намерени останки от прабългарските селища в рамките на Първата българска държава.Районът става известен и с издълбаните скални манастири в региона.

В рамките на Османската империя, селището е познато под името Торлак – така е написано в османските данъчни регистри. Интересно е там да се види и, че населението е изцяло от български произход, като хората са се занимавали със скотовъдство в региона.

Селището продължава да носи името Торлак и след Освобождението чак до 1934 година, когато попада в категорията на преименуваните селища и приема името цар Калоян. То не се запазва особено дълго, като през 1951 година пак е променено – този път на Хлебарово, а през 1981 година става й град.

Дори и името Хлебарово не се запазва прекалено дълго, тъй като след промяната на политическата обстановка, е върнато старото име на града – Цар Калоян.

Don`t copy text!