юни 12, 2024

Голяма промяна за всички шофьори над 65 години, ето какво се случва

done

Голяма промяна за всички шофьори над 65 години, ето какво се случва

В Европа се очаква засилване на контрола върху „възрастните“ водачи – става дума за хора на възраст над 65 години, за които ппрез януари 2024 година се очаква давлязат в сила нови разпоредби.

Шофьорите на възраст над 65 години ще трябва да преминат психологически преглед за подновяване на свидетелството за управление.

 

Целта на нововъведенията е повишаване безопасността на пътя, предаде Факти.

 

Това е част от дейностите на Европейския съюз в рамките на проекта „Vision Zero“, чиято цел е намаляване на броя на пътнотранспортните произшествия и в резултат на това – смъртните случаи.

 

Психологическите тестове пък ще имат за цел да открият възможни проблеми с концентрацията и да оценят общото психическо състояние на възрастните шофьори. В случай на отрицателен резултат ще бъде невъзможно да продължите да управлявате автомобила.

В бъдеще не се изключва въвеждането на курсове за повишаване на квалификацията за шофьори над 70 години. Европейската комисия не изключва и издаването на документ на възрастните водачи за по-кратък срок – например за 5 години.

Някои експерти предполагат, че хората над 75 години също трябва да бъдат преглеждани всяка година. Шофьорите на възраст между 65 и 75 години ще трябва да минават преглед на всеки две години.

Don`t copy text!