юли 13, 2024

Голям празник с куп обичаи иде в неделя, а на масата задължително се слага…

done

Голям празник с куп обичаи иде в неделя, а на масата задължително се слага...

Бабинден се отбелязва на 8 януари (21 януари стар стил). Празникът е посветен на здравето на децата, бабите – акушерки и родилките.

Бабинден Обичаи

Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода.

В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й “полеят”. Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива й вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла.

Бабата закичва невестата с китка здравец, вързана с “мартеничка” – червен и бял конец.

Често при поливането бабата хвърля със шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича:

“Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!” След поливането жените даряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното й рамо. От своя страна, бабата връзва на дясната ръчичка на децата, които е отродила (“хванала”) червено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки.

На обяд булките и невестите се събират на празнично угощение в дома на бабата-акушерка. Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на бабата и й подава подноса с храната.

Дъщерите и снахите на бабата подреждат дълга и богата трапеза, около която сядат всички присъстващи. Започва весело и буйно пиршество, придружено с песни, танци и понякога с твърде пиперливи и разюздани закачки и сценки.

Често бабата поставя около врата си наниз от червени чушки и с керемида кади под полите на жените, за да раждат повече деца. Наричанията и припевките имат в повечето случаи сексуален символичен смисъл.

След обеда на трапезата у бабата започват да идват и мъжете. Кулминационен момент в обредността представлява обредното изкъпване на бабата-акушерка в реката или на чешмата.

Мъжете и жените изнасят бабата навън и я качват в двуколка или на шейна. Понякога слагат бабата в голям плетен кош. Мъжете, преоблечени като “волове”, с кожени маски и рога, влачат колата или шейната из селото.

Ако по пътя невестите срещнат мъж, свалят калпака му и искат откуп. Шумната дружина отвежда бабата на реката и там мъжете обръщат двуколката или коша, в който носят старицата.

Изкъпват я във водата. Този обред е известен по нашите земи като “влечугане” на бабите. Вечерта на селския мегдан всички се залавят на общо хоро, с което празничният ден завършва.

Бабинден Трапеза

На трапезата за Бабинден трябва да присъстват млечна баница, сарми с месо, свинско с праз и бурания. Буранията представлява ястие с кисело зеле и ориз.

Освен това може да се омеси пита и да се направи баница с масло и сирене.

Ето и няколко рецепти как да приготвите някои от ястията, които трябва да присъстват на трапезата ви:

Содена питка

Продукти

2 с.л. оцет

0,5 ч.л. бакпулвер

0,5 ч.л. сода

1 ч.л. захар

0,5 ч.л. сол

100 мл. олио за намазване

1 с.л. олио

400 мл. вода топла

800 г брашно

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното над дълбока тава. В средата правим кладенче, в което слагаме: 1с.л. олио, 1/2ч.л. сол, 1ч.л. захар. Содата бикарбонат и бакпулверът угасяме в оцета. Още докато шупти го добавяме в кладенчето.

Започваме „събирането“ на тесто. Наливаме малко по малко водата, така, че постепенно да се получи тестяна топка. Покриваме с памучни кърпи и оставяме да почине за 30 минути.

Намазваме кухненския плот с олио и измесваме тестото върху намазнената повърхност. Намазваме тавичка за печене с олио. От топката оформяме питка с форма по желание. Намазваме питката с памук, топнат във вода и олио.

Печем в загрята фурна, на 200 градуса – първо отдолу за да се вдигне добре (15 минути), след което включваме отгоре още 15-20 минути.

Точена баница

Продукти

за корите:

1 с.л. оцет

2 с.л. олио „Олинеза“

2 яйца

1 кг. брашно

1 пак. мая суха (или колкото е нужно за 1 кг. брашно, според описанието на опаковката)

450 мл. прясно мляко

за плънката:

450 мл. кисело мляко

6 яйца

550 г сирене

80 г масло разтопено

Начин на приготвяне

От продуктите за корите замесваме тесто, което разделяме на 8 топки. Оставяме да втасва около 40 минути.

Приготвяме плънката като смесим и разбъркаме добре всички продукти за нея.

Разточваме всяка топка тесто с точилка, на тънка кора. Върху всяка кора мажем от маслото и слагаме от плънката (количество на вкус). Навиваме на руло и редим в тава, намазана с малко олио. Отгоре намазваме цялата баницата с малко масло.

Печем на 180 градуса, до златисто (около 45 минути).

След като извадим от фурната, готовата баница напръскваме с малко вода и я завиваме в кърпа за 7-8 минути да се позадуши.

Don`t copy text!