юни 16, 2024

Голям удар за нея! Уволниха Лиляна Павлова от позиция с 600 бона заплата

done

Голям удар за нея! Уволниха Лиляна Павлова от позиция с 600 бона заплата

Бившата регионална министърка Лиляна Павлова се прости с годишна заплата от 600 000 лева, след като бе разкарана от поста вицепрезидент на Европейската Инвестиционна Банка (ЕИБ). Макар да звучи изключително впечатляващо, длъжността на Павлова е чисто синекурна, обясняват финансисти. Реалната работа по управление на милиардите се върши от стотиците чиновници, а вицепрезидентите само подписват изготвените от тях доклади и проекти за решения, пояснява “Уикенд”.

Самото назначение на някогашното пухкаво острие на ГЕРБ е чисто политическо. България, както и останалите държави акционери в ЕИБ, има право да номинира по един свой представител в управлението на трезора. Изисквания за опит в банковата сфера, какъвто бившата регионална министърка очевидно няма, не се поставят, обясняват еврочиновници. Обичайно правителствата пращат там верни свои кадри, изпаднали по някаква причина от голямата политика. В кабинета „Борисов 3″ Лили Павлова бе министър, отговарящ за 6-месечното ротационно председателство на Съвета на ЕС, което страната ни пое през януари 2018 г.

След неговия край постът ѝ реално се обезсмисли, което наложи спешно да ѝ се търси нов. Така през 2019 г. след предложение от Министерския съвет царицата на магистралите се озова в Европейската Инвестиционна Банка с месечна заплата от 25 000 евро. Освен всевъзможните бонуси и премии, разбира се. Както си му е редът, малко преди изтичането на мандата на Павлова, „Продължаваме промяната” също пробва да уреди свой човек в ръководството на банката.

Финансовият министър Асен Василев номинира за поста съпругата на Даниел Лорер – Виолета Лорер, но след избухналия скандал и обвинения в брутална шуробаджанащина, тя обидена оттегли кандидатурата си.

Доколко е била напрегната работата на Лиляна Павлова в Европейската Инвестиционна Банка, говори и фактът, че докато бе вицепрезидент на трезора, 44-годишната ексминистърка успя да забременее и роди сина си Преслав.

Според лекари на тези години бременността е доста рискова и поне в последните 2-3 месеца бъдещите майки трябва да се пазят от стресови ситуации. Затова и масово излизат в болнични. Павлова предпочете да запази добре платената си работа и до последно умело прикрива наедрялото коремче с ефирни луксозни шалове, така че никой да не може да разбере за щастливото събитие, което ѝ предстои. Явно си е струвало. От имотната ѝ декларация, подадена пред КПКОНПИ, става ясно, че успяла да спести над 100 000 лева и почти 800 000 евро.

Богаташ е и таткото на Преслав. Както „Уикенд” вече писа, от няколко години Павлова живее с гаджето си Парашкев Кръстев. Двамата ce запознават, докато тя е регионален министър, а той – директор на държавния холдинг „Автомагистрали” и лично надзирават построените и ремонтирани от ГЕРБ пътища. Снажната осанка на Кръстев дотолкова впечатлява министър Лили, че тя набързо се развежда със съпруга си Пламен Николов, с когото имат голяма дъщеря.

След като второто правителство на ГЕРБ е свалено, Парашкев Кръстев набързо е изритан от важния пост, през който се усвояват милиарди левове за строителство. Повод за уволнението му е тежкият инцидент в тунел “Ечемишка”, при който жена бе убита в автомобила си от паднало осветително тяло. След трагедията стана ясно, че за поддръжката на съоръжението отговаря фирма “Автомагистрали”, а ръководството месеци наред изобщо не е реагирало на сигналите, че висящите от тавана лампи са изгнили.

Както се казва, всяко зло за добро. Или поне за тяхното семейство. След уволнението си любовникът на Лиляна Павлова набързо се захвана с частен бизнес и днес е мултимилионер. Така, освен че има възможност да задоволява капризите на своята възлюбена към марковите дамски чанти от последните колекции, на “Прада” и “Диор”, Кръстев успява да купи и струващ над 3 млн. лева огромен апартамент от 350 квадрата в елитен столичен квартал. Отделно от това, две от фирмите му – Созополис риал естейт и „Черковна Риъл Естейт” имат недвижими имоти с пазарна цена още няколко милиона лева.

Don`t copy text!