• Home
  • Гурбетчийка: За тази работа във Великобритания дават 7208 лева месечно, а не е трудна

Гурбетчийка: За тази работа във Великобритания дават 7208 лева месечно, а не е трудна

Гурбетчийка: За тази работа във Великобритания дават 7208 лева месечно, а не е трудна

Българи масово щурмуват заводите за производство на различни хранителни стоки във Великобритания, разказаха работници, пише „Телеграф“.

Най-голям е интересът към предприятията за пилета. Надницата е 16 паунда на час.

Сезонно

Много от българите работят сезонно във Великобритания, като лятото са у нас, а през студените месеци – в чужбина.

„Уреждаме се на групи, стоим 5-6 месеца и всяка година сме в едно и също предприятие“, разказаха работници. Печелят по 16 паунда на час, или 36,03 лв., и масово работят по 10 часа, за да изкарат повече пари.

Така накрая на месеца сумата за 20 дни става 7206 лв. Квартирата си плащат сами, но са категорични, че разходите им не са големи.

Повечето целят да изкарат 10 години стаж там, за да вземат пенсия. По думите им най-изгодно за българи е да се работи или във Великобритания, или в САЩ, особено ако става дума за нискоквалифицирана работна ръка.

„Ние сме в предприятие, което подготвя сурови пилета за продажба в магазините. Птиците се скубят на машина, след това се подготвят за опаковане.

На практика не правиш нищо, само следиш поточната линия“, разказа работничка, която е продавачка на играчки в София през лятото, а през зимата отива в завода за пилета във Великобритания.
Изисквания

Изискване, за да ви наемат във Великобритания, е да говорите езика и да имате необходимите документи. Повечето предприятия наемат персонал със завършено поне основно образование. За момента всичко е по старите правила, преди Brexit.

За да получи статут там, работникът трябва да има наето жилище, валиден паспорт, национален застрахователен номер и банков акаунт за превеждане на заплатата.

В предприятията за различни хранителни стоки наемат и мъже, и жени. Във Великобритания отиват да работят и много куриери, които са правили същото и в България за тройно по-ниска заплата.

Там на месец за предстоящия зимен сезон възнагражденията тръгват от 5600 лв. и стигат до 8000 лв.
Остър дефицит на служители у нас

Остър дефицит има на служители в България, сочат данни на агенцията по заетостта. Над 190 000 се очаква да бъдат свободните работни места у нас само за тази година. Много от тях не се дължат на нови позиции, а на заместващо търсене.

Предвижда се през следващите години заради недостига на квалифицирана работна ръка да се наемат хора с по-ниско образование. Поради дефицита на персонал със средно образование на позиции, предназначени за него, ще бъдат наемани и хора с основно.

В момента се търсят над 1,6 милиона души, завършили гимназия. Въпреки че делът на лицата с по-висока степен на образование ще нараства, потребността от тях също ще се увеличава, показват анализите.

През 2027 година работните места, заети от служители с основно образование, ще са с 13 000 по-малко, а тези от хора със средно и висше – с между 30 и 50 хил. повече.