юли 25, 2024

Дават добавка към пенсиите! Ето кои пенсионери ще я получат

done

Дават добавка към пенсиите! Ето кои пенсионери ще я получат

През 2011 година в българската пенсионна система беше въведена една добавка. От тогава тя не е актуализирана нито веднъж. Дойде и нейният ред и тя ще получи увеличение от 3.5%.

Става въпрос за вдовишките пенсии, които имат характера на добавки. Вместо 26.% от пенсията на починалия партньор, както е сега, от 1 юли 2024 г. добавката ще бъде в размер на 30%, предаде „Стандарт“ и „Марица“.

Тъй като тази добавка се определя от пенсията на покойния, тя също се актуализира с всички останали пенсии. Ако покойният не е взимал пенсия, сумата се определя от пенсията или сбора от пенсиите, на които е имал право по ред на наследствените пенсии.

Наследствени са пенсиите, които обикновено получават деца на покойни родители. При наследствените пенсии обаче не може да се взима добавка заедно със самата наследствена пенсия.

Съпругът или съпругата, които са преживели, имат право на наследствена пенсия 5 години преди да имат възрастта за пенсиониране

Хората с 50% или повече инвалидност могат да получат добавката преди този срок, тъй като са неработоспособни.

В момента малко над 679 хиляди души получават вдовишки добавки

Почти 600 хил. от вдовишките пенсии се отнасят към пенсии за възраст и стаж. Към инвалидни пенсии се отнасят почти 67 хил. вдовишки добавки. 2318 са тези вдовишки добавки, които са към кооператорски пенсии. Има и почти 5500 добавки върху пенсии, които НОИ изплаща на базата на стаж в чужбина или смесен стаж.

Don`t copy text!