юни 12, 2024

Дефицит на магнезий: Яжте само по 100 гр от този евтин зеленчук и ще забравите за него

done

Дефицит на магнезий: Яжте само по 100 гр от този евтин зеленчук и ще забравите за него

Дефицитът на магнезий е един от проблеми, с които се сблъскват много хора. Дължи се най-вече на стрес, преумора и небалансирано хранене. Репичките са отлично допълнение към вашата диета и най-вече отлично средство за справяне с магнезиевия дефицит. Кой има имен ден днес, 26 октомври 2023 Само 100 грама от този уникален кореноплод съдържа дневната нужда от не само от коментирания минерал, но и от калий.

Тези вещества са особено необходими за възрастните хора, тъй като те участват в регулирането на метаболитните процеси в сърдечния мускул, намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци и поддържат еластичността на стените на кръвоносните съдове. Магнезий: Как влияе на кръвната захар Други полезни свойства на репичките Освен това репичките са богати на калций, елемент, който помага за укрепване на костите.

В същото време зеленчукът има бактерициден и антивирусен ефект върху тялото. Кореноплодът също е източник на етерични и синапени масла. Редовната консумация на този продукт подобрява храносмилането, функционирането на черния дроб и жлъчния мехур.

След дълго и подробно изследване на състава на репичките учените стигат до извода, че една от основните им ползи за здравето е съдържанието на различни фенолни съединения в тях, според изданието The Health Site. Основната им полза за здравето е, че осигуряват антиоксидантна защита на организма. Ефектът им не се изчерпва само с това. Например, те засилват ефекта на витамин С, намаляват чупливостта на капилярите и поддържат нормалното функциониране на сърдечно-съдовата и храносмилателната система. Изследователите смятат, че антоцианините, растителните пигменти, които придават червеникавия цвят на репичките, имат отчетлив противовъзпалителен ефект, който може да забави или предотврати развитието на хронични заболявания в ранните етапи.

Благодарение на своите антиоксидантни свойства, те могат също така да предпазят тялото от развитието на някои видове рак (на червата, стомаха, бъбреците, устата). Фитохимикалите индоли (особено индол-3-карбинол) също допринасят за превенцията на рака. Освен това, макар и в малки концентрации, репичките съдържат полиненаситени мастни киселини ( омега-3 и омега-6 ), които не се синтезират от тялото ни и идват само от храната. В днешно време много хора не получават достатъчно от тези киселини, така че всеки източник на тях е важна част от диетата. Те участват в много процеси и имат положителен ефект върху дейността на нервната система.

Don`t copy text!