юли 24, 2024

Добра вест за пенсионерите! Възможност, която не трябва да изпускат

done

Добра вест за пенсионерите! Възможност, която не трябва да изпускат

Радостна новина за пенсионерите. Могат да бъдат привлечени за по-малко часове работа

 

Пенсионерите и хората с увреждания са възможност бизнесът да запълни частично липсата на кадри. Това заяви пред БТА Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта. Тя каза, че проблем с пазара на труда в България е демографската криза и изтичането на кадри в чужбина.

В момента от пазара на труда излизат 100 човека, които биват заместени едва от 62-ма. България има сериозна демографската криза, която не трябва да пренебрегваме, каза експертът.

 

Пенсионерите могат да бъдат привлечени за по-малко часове работа, която да бъде организирана спрямо техните възможности и изисквания, но и полезна за работодателя. Българските работодатели не трябва да са резервирани към възрастните хора.

Моята майка, например, е на 93 г. и работи много добре с интернет и всички онлайн приложения, коментира Василева.

Относно наемането на хора с увреждания тя посочи, че много от работодателите не са наясно с мерките и процедурите, предоставени от държавата.

Василева смята, че трябва да има по-добра разяснителна кампания, която да помогне на работодателите да нямат притеснения при назначаване на хора с решения на ТЕЛК.

 

Като чуят за човек с ТЕЛК, повечето работодатели се притесняват.

Изключително много хора са с ТЕЛК, но повечето от тях са работоспособни. Освен това мотивацията за работа при тези хора е по-голяма от тази на останалите служители, коментира експертът.

И добави, че хора с ТЕЛК, според заболяването си и според спецификата на работа, могат най-често да получат реализация в най-различни сектори.

Don`t copy text!