• Home
  • До всички шофьори, сково влиза в сила нов закон за Вас

До всички шофьори, сково влиза в сила нов закон за Вас

Радикални промени за шофьорите предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени от депутати в Народното събрание. Те въвеждат тежки ограничения за младите шофьори и нови наказания за старите.

Забранява се на нов водач първата една година, след като  е взел книжка за категория В или В1, да шофира през тъмната част на денонощието – от 22.00 до 06.00 часа.

Освен това новите шофьори няма  да могат да управляват автомобили с мощност над 90 kW. Предвиждат се и по-сериозни ограничения за наличието на алкохол в кръвта. Санкциите започват от установена концентрация на алкохол в кръвта над 0,1 на хиляда и/или след употреба на наркотици.

Ако млад шофьор бъде хванат като нарушител, след изтичане на наказанието му, отново започва да тече едногодишния срок, за който важат забраните. Проектът предвижда при нарушения да се взима книжката на водача за 6 месеца, но да се взема и книжката на този, който му е дал автомобила.

По-строги санкции има и за старите шофьори. Те предвиждат да се наказва с лишаване от право да шофира за 6 месеца и глоба от 500 лева, ако се установи алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда включително. Ако концентрацията е над 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда, книжката се отнема за една година, а глобата е 1000 лева. При повторно нарушение книжката се отнема за една година, а глобата става от 1000 до 2000 лева. Ако млад водач е с алкохол над 0,1 до 0,5 на хиляда няма да шофира 7 месеца и ще плати глоба от 700 лева. при алкохол над 0,5 до 1,2 на хиляда срокът става една година, а глобата 1500 лева, пише в законопроекта.

Заложена е промяна в закона за движение по пътищата. Тя засяга всички шофьори и целта е по-голяма събираемост на глобите. Тя предвижда освен МВР и работодателят да може да ни връчи фишовете за пътни нарушения.

Според собственици на фирми по този начин се вменяват допълнителни задължения на бизнеса, за които те ще трябва да наемат още работници.

Бившият началник на КАТ Тенчо Тенев пък определи предложението като „неразумно“. „Грубо казано глупости. Не може един работодател да иска от подчинената му шивачка да си плаща глобите към държавата. Има държавни институции. Това е поверителна информация“, коментира Тенев.

Предлага се още фишовете да могат да бъдат изпращани и по електронен път. От МВР засега не коментират предложенията си. Направи го финансовият министър Асен Василев: „В момента събират под 50% от глобите и фишовете. Според мен всичко, което може да повиши събириаемостта от нарушителите, трябва да се приложи. Ние се борим да се направи електронно връчване, това е ефективна мярка“.

А ако откажем да вземем глобата си, то тогава човекът, който се е опитал да ни я връчи, ще трябва да върне разписката в МВР. За това обаче са необходими два подписа – неговия и този на свидетел.А ако откажем да вземем глобата си, то тогава човекът, който се е опитал да ни я връчи, ще трябва да върне разписката в МВР. За това обаче са необходими два подписа – неговия и този на свидетел, пише Би Ти Ви