юли 19, 2024

До всички шофьори: Скоро влиза в сила нов закон за вас

done

До всички шофьори: Скоро влиза в сила нов закон за вас

Парламентът прие на първо четене и четирите законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Измененията предвиждат допълнителни регулации за новите водачи, увеличени санкции и задължение контролните органи да спират на пътя и да връчват на водачите невръчени електронни фишове.

Законопроектът, внесен от Александър Ненков (ГЕРБ-СДС), предвижда органите на МВР да спират пътните превозни средства, да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление както на водача, така и на пътниците, и да връчват на водача и пътниците невръчени електронни фишове за нарушения. Дава се възможност при извършването на административни услуги на гражданите, общините също да могат да връчват електронни фишове за наложени наказания по ЗДвП.

Законопроектът, внесен от Божидар Божанов от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), предвижда премахване на всички стикери от предното стъкло на автомобила и замяната им с автоматизирани справки в централизирани регистри, отпадането на контролния талон към свидетелството за управление и възможността за заплащане на глоби онлайн, без преди това да се налага те да бъдат връчени присъствено. Въвежда се задължение за контролните органи да спират на пътя и да връчват невръчени електронни фишове и наказателни постановления на водачи, които имат повече от пет невръчени такива.

Основната цел на промените, внесени от Настимир Ананиев (ПП-ДБ) и група народни представители, е да се създадат допълнителни регулации за новите водачи, както и да се увеличат размерите на глоби и принудителни административни мерки, които не са променяни от 21 години. С измененията се забранява на нов водач за срок от дванадесет месеца от придобиването на шофьорската книжка да управлява моторно превозно средство (МПС) с максимална мощност над 90 kW; да шофира в часовете от 22:00 до 6:00 часа и да управлява МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,1 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Със законопроекта на Димитър Найденов (ПП-ДБ) се предлага наказанието на водач, който нарушава правилата за преминаване през железопътен прелез, да е лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца и глоба от 3000 лв., като при повторно нарушение правото да се управлява МПС се отнема за срок от три години и глобата е от 5000 лева.
Любен Дилов (ГЕРБ-СДС) предложи задължително в учебните програми след 9-и клас да се учи правилникът за движение по пътищата. Той постави въпроса какъв е смисълът все повече да се усложняват и прецизират текстовете за наказанията, когато хората не познават материята.

Георги Свиленски („БСП за България“) коментира, че Законът за движение по пътищата е променян над сто пъти. Той призова народните представители да се въздържат от предложения за нови промени, защото, по думите му, България има нужда от нов закон.

Контролът, изпълнението, налагането на глоби, налагането на фишове и актове трябва да стават единствено от МВР, отбеляза Свиленски относно внесения законопроект от ГЕРБ-СДС. Той каза, че БСП няма да подкрепи законопроекта на Божидар Божанов за премахването на всички стикери от предното стъкло, най-малкото защото противоречи на европейска директива.

За допълнителните регулации за млади водачи, Свиленски смята, че трябва по-голям дебат, иначе философията е правилна. Младите водачи трябва да бъдат отделно категоризирани – движението по магистрали, нощното движение, движението с по-мощните автомобили, движението с придружител, посочи той. Според него обучението на шофьори не трябва да започва и да приключва с едномесечен курс.

Тошко Йорданов („Има такъв народ“) се съгласи с БСП, че връчването на фишовете и събирането на глобите на пътя е работа на МВР, а не на кметовете на общините. ГЕРБ предлагат, като спрат водача, да направят проверка и на пътниците в колата и ако някой от тях има фишове, да му ги връчат. А защо не и на пешеходците на случаен принцип, попита той.

Относно предложението да се забрани на младите шофьори да управляват МПС между 22:00 и 6:00 часа, Йорданов попита, ако една година им бъде забранено нощното каране, откъде ще натрупат умения. Освен това той отбеляза, че в този времеви диапазон няма коли, докато между 6:00 и 22:00 часа трафикът е в пъти по-голям. Йорданов отбеляза, че в някои държави младите водачи трябва да шофират определено време с придружител. “Значи старите водачи да си къркат до 0,5 промила, новите водачи – не може“, коментира още Йорданов обсъжданите предложения.

Според него стикерите по стъклата са безсмислени, при положение че електронно са въведени. Ако ще наказваме някой на жп прелез, там трябва да има камери, за да може да се докаже, допълни Йорданов.

В реплика Александър Ненков (ГЕРБ-СДС) обясни, че има над 500 хиляди невръчени наказателни постановления. По думите му правоприлагането си остава в прерогативите на МВР.

Настимир Ананиев посочи, че 12 процента са пътнотранспортните произшествия с нови водачи през деня, а през нощта – са двойно повече. Според него не трябва да има никаква толерантност за употреба на алкохол или наркотици при шофиране, особено при новите водачи, които сега изграждат навици.

Ивайло Чорбов от „Възраждане“ коментира, че въпреки нюанса на добрите намерения, така предложения законопроект за младите шофьори не е добре обмислен. По-скоро трябва да се мисли в посока изцяло нов Закон за движение по пътищата, смятат от партията. Новият водач ще си остава нов, ако продължаваме да отлагаме влизането му в естествена среда на пътя, допълни Чорбов.

Колегата му Петър Петров поиска да се помисли по предложението за връчване на няколко електронни фиша накуп, защото не могат да бъдат обжалвани.

Атанас Атанасов (ПП-ДБ) призова за подкрепа и на четирите внесени законопроекта. За съжаление, джигитите по пътищата нямат страх от закони, коментира той. Трябва да изменим Наказателния кодекс и да променим или да добавим една алинея в чл. 66 за т.нар. условно осъждане и за определен вид престъпление, каквото е да управляваш МПС след употреба на алкохол и наркотици, да няма условно осъждане, смята Атанасов.

Don`t copy text!