април 15, 2024

Дядо ми живя до 102 години: ТРИ храни, които ядеше всеки ден!

done

Дядо ми живя до 102 години: ТРИ храни, които ядеше всеки ден!

През целия си живот дядо ми живееше в селото, гледаше фермата, говедата и зеленчуковата градина. Рядко беше в магазина и често купуваше не храна, а кибритени клечки и домакински съдове. Всички продукти той ядеше само от градината си, но той обърна специално внимание на трите, които ядеше всеки ден.
Пилешки яйца
„Да имаш собствена ферма и да не отглеждаш пилета е същото като да живееш на село и да отидеш в града, за да подишаш малко въздух“, казваше дядо. До дванадесетгодишна възраст, докато родителите ми не ме заведоха в града, имахме прекрасен тандем: рано сутринта събирах яйца в кокошарника, носех ги в кухнята, където дядо ми ги ядеше. Харесваше ми да събирам яйца, доставяше ми удоволствие, сравнимо с неочакваната находка на малко съкровище. Най-често ги ядеше сурови: вземаше направо от кошницата, чупеше горната част, осоляваше и пиеше.
Този сутрешен ритуал беше променен в онези редки дни, когато баба ставаше по-рано от дядо и готвеше омлет, въпреки че дядо често мрънкаше: „Продуктът е идеален, без да се готви!“ – казваше той, оплаквайки се от маслото за пържене, което баба използваше в готвенето. Съдейки по количеството енергия, което притежаваше всяка сутрин, той наистина взимаше най-доброто от пилешките яйца и се опитваше да ме приучи, въпреки че като дете не можех да ги понасям. Станах по-мъдър с годините.
Пчелен мед

Дядо ми не е ял захар през целия си живот. Абсолютно. Не защото притежаваше огнена издръжливост, а защото имаше малък пчелин, достъп до мед, пити и пчелен прашец. Той обичаше сладкото: мляко с мед, палачинки с мед, счукани орехи с няколко супени лъжици кристално чист мед и дори силен черен чай, отново с мед.
“Защо ми е необходима захар, ако имам мед? Захарта е храната на робите от плантацията, а медът е дар на пчелите.” – казваше той
Дядо не сядаше на масата и не ядеше чиния след чиния, според него този подход само го приспива: „Ако си уморен, не яжте много, ще спите. Направете си топла вода.
с няколко лъжици мед и ще си тананикате като пчела до вечерта. ” Като дете аз самият обичах това изобретение, въпреки че най-вече обичах мляко с мед: както вкусно, така и здравословно. И тъй като бях активно дете и често се нуждаех от „презареждане“, често бягах за мед и мляко
Мляко
Млякото е третият стълб на енергията на дядо. В горещ ден дядо ми пиеше хладно прясно мляко, охладено в избата, а през студения зимен ден топло мляко с мед. Дядо ми беше привърженик на простотата и обичаше да яде храна „такава, каквато е“, така че сирена и други млечни продукти се сервираха само от баба, но млякото винаги беше там. Една от фразите, които си спомням най-много: “Защо да пия вода, когато има мляко?”
Любовта на дядо към млякото може да се обясни и с факта, че той буквално обичаше всичките си крави, търсеше най-добрите поляни за тях, хранеше ги у дома и им даваше имена, имаше силна връзка с животното, което го храни
Пресни, естествени продукти от вашата собствена градина, от вашите добре поддържани крави и кози, направени с любов кошери за пчели и мед – как това може да бъде заменено за захар или консерванти? За съжаление на съвременния градски жител е все по-трудно да се разбере. Нека поне да остане в паметта.