юли 25, 2024

Етикетът, който всеки трябва да знае в заведение, ако иска да не се изложи

done

Етикетът, който всеки трябва да знае в заведение, ако иска да не се изложи

Всички сме учили етика като ученици. Тогава много от нас дори не подозираха, че познаването на такава на пръв поглед проста и несериозна тема може да бъде полезно в живота на възрастните. В крайна сметка дори голямо семейно пиршество не е пълно без определен етикет , какво да кажем за вечеря с непознати хора или просто приятели?

Етикетът е готов списък с конвенции, спазването на които винаги прави положително впечатление. Най-ярката проява на маниери се забелязва на масата и ние ще ви кажем как да се покажете в добра светлина и да изненадате гостите с изискан вкус .

 

Съвременни правила за поведение на масата

Ако по време на вечеря в ресторант решите да поръчате някакъв коктейл в бара, изпийте го веднага. Носенето на такава напитка на общата маса се счита за лоша форма.

Не слагайте портфейла, ключовете или дори телефона си на масата, това създава определени неудобства в момента, в който сервитьорът започне да вади чиниите .

Освен това не духайте гореща храна, когато се опитвате да я охладите. В прилични заведения се сервира храна, за да можете да я опитате веднага, но ако нещо ви е прекалено горещо, оставете я да се охлади сама.

Не трябва да избърсвате червило с кърпа ; обичайно е да го използвате, за да покриете коленете си и да избършете ъглите на устата си след хранене.

Според европейския етикет ножът и вилицата трябва да са във вашите ръце през цялото хранене. Но в Америка е допустимо да отрежете парче пържола, да оставите ножа настрана и да преместите вилицата в дясната си ръка.

Грозно е да се говори с пълна уста и си струва да се помни, че трябва да се храните тихо, да дъвчете старателно храната. Опитайте се да не мъркате или да смучете силно напитките.

Ако сте поръчали риба, костите трябва да се отстранят с вилица. Ако забележите кост в устата си, не я стигайте с пръсти, използвайте хартиена салфетка.

Ако откриете хрущяли в месото, можете да ги извадите от устата си с два пръста.

 

Също така си струва да знаете как правилно да подредите съдовете по време на хранене , за да не обидите персонала на заведението и готвача.

Ето една проста и ясна класификация на чашите за вино . Сега ще знаете точно каква да използвате за червените, белите и пенливите.

 

И това са видовете ножове и вилици и тяхното предназначение . Оказва се, че са толкова много …

 

Тези съвети ще ви помогнат бързо да се ориентирате и да изберете това, от което се нуждаете! Не забравяйте да ги запазите за себе си и приятелите си. Споменахме само основните понятия, но с какви тънкости в етикета сте запознати?

Don`t copy text!