юни 16, 2024

Ето защо хората започнаха масово да премахват PVC дограмата преди зимата!

done

Ето защо хората започнаха масово да премахват PVC дограмата преди зимата!

Прозорците на PVC профилите бързо завладяха пазара. И е разбираемо защо: въпреки високите разходи, тези прозорци ви позволяват да спестите много повече пари за отопление на къщата и да дадете възможност за поддържане на приемлива температура вътре в апартамента дори при условия на сурова зима.

Въпреки това, днес има и друга тенденция: хората да започват да се отказват от пластмасовите прозорци.

В далечните квартали тази тенденция все още не е толкова забележима, но тук, където се извършва строителството, пластмасовите прозорци не са толкова популярни.
Защо? Дали способността им да запазват топлината се влошава през последните години? Разбира се, че не. Само за години масова експлоатация,  пластмасовите прозорци станаха очевидни не само с техните предимства, но и недостатъци, които продавачите рядко споменават.

НЕДОСТАТЪЦИ НА ПЛАСТМАСОВИТЕ ПРОЗОРЦИ

Токсичните добавки

PVC съдържат широк спектър от токсични добавки, по-специално стабилизатори на базата на олово, фунгициди и пластификатори. Оловото е един от най-вредните елементи в природата. В човешкото тяло то може да се получи с въздуха, храната, водата. И се натрупва в тялото, костите, причинява заболявания на бъбреците, черния дроб, нервната система.

Възрастните хора и децата са особено чувствителни дори при ниски дози олово. Специалистите казват, че без силно нагряване оловото няма да се отдели от пластмасата. Но най-напредналите от тях сами са заменили оловото с други стабилизатори, почти безвредни за здравето.

Големите европейски производители използват в производството безвредни стабилизатори. Но няма прозорци с двоен стъклопакет. Ето защо вие сами не можете да определите дали има проводник в прозореца ви или не. Ще трябва да се доверите на производителите.

Проблеми с вентилацията

Оказа се, че основното предимство на пластмасовите прозорци – изолирането на помещението от проникването на въздух отвън е и основният им недостатък.

В жилищните сгради вентилационната система се основава на естествения приток на свеж външен въздух през пукнатините в прозорците и входните врати. Въздухът, минаващ през всички стаи в апартамента, абсорбира вредни примеси и излиза през вентилационните канали в кухнята и банята.

Устойчивостта на пластмасовия прозорец блокира естествения поток на чист въздух в помещението, като по този начин нарушава вентилацията. Поради това има замъгляване на прозорците, кондензационни форми върху тях. Влажността на стаята се увеличава, което насърчава размножаването на патогени, гъби и мухъл.

Прозорците, които не “дишат”, ограничават потока на свеж и чист въздух, като увеличават концентрацията на прах. В резултат на това става трудно да се диша, получава се алергия, кожни заболявания и дори астма. Децата започват да кашлят и кихат, а възрастните се оплакват от чести заболявания, главоболия, влошаване на здравословното състояние.

 

Натрупване на вредни вещества, например въглероден оксид от газовата печка, изпаряване на токсичен формалдехид от мебели (МДФ) и др. Климатиците и вентилаторите не винаги успешно се справят със задачата си, което често изостря проблема.

Според германските учени, прилива на астма, алергии, кожни заболявания и рак през последните десетилетия е пряко свързано с нездравословен климат в апартаментите и прозорци, изработени от PVC-профил.

Ако отваряте прозорците толкова редовно, колкото производителите съветват, това отрича основните предимства на пластмасовия прозорец, защото свеж и студен въздух охлажда стаята и след това трябва да се затопли и енергията да се изчерпи.

“Страх” от механични щети

Както самите производители на прозорци признават, след механични повреди пластмасата е почти невъзможно да се поправи, или възстанови. Драскотините ще останат на пластмасата завинаги.

Ако стъкленият модул може да бъде подменен, тогава драскотините и вдлъбнатините на рамката не могат да бъдат поправени. Такива щети са особено забележими при светли повърхности.

Сложност на ремонта

Пластмасовият прозорец е много труден за ремонт. Успешният резултат от ремонтните работи зависи пряко от качеството на прозореца и монтажа, както и последващата инсталация. Трябва да се помни, че PVC профилът е доста сложен дизайн. Ето защо, когато купувате продукт от продавача, трябва да изискате сертификати за съответствие и качество.

Големият коефициент на разширение на PVC профила

Въпросът е, че материалът на прозореца се разширява значително от силна топлина, а в студа се свива. Поради това пластмасата може да причини пукнатини. Замърсяването може да послужи и като причина за откъсване на прозореца от монтажната пяна.

Опасност от счупване

Пластмасовите прозорци са лесни за счупване. Можете да ги отваряте отвън с остър и тънък обект (нож, отвертка, мистрия). Злосторникът може да натисне с инструмента под съединението на отвора и леко да премине през цялата височина, като го притиска като лост.

През 1995 г. Швеция предложи забрана за всички продукти от PVC, а в Дания въведе данък върху PVC продуктите и фталатите. Повече от 150 европейски общности вече са забранили продуктите от PVC или провеждат политика за постепенно преустановяване на използването им в обществени сгради.

Германците – лидери в производството на PVC дограма – все повече осъзнават недостатъците им, затова се опитват да поръчват рамки от естествено дърво.

Специалистите препоръчват да се откажете от използването на пластмасови прозорци и да ги замените с дървени, за осигуряване на свеж въздух, или инсталиране на пластмасови прозорци и  вентилационни клапани.
Ако все пак сте решили да поръчате PVC прозорци, попитайте продавача за сертификат за качество, тъй като пластмасата може да е различна, с различни нива на опасност за околната среда. Важно е да запомните, че прозорците са дългосрочна инвестиция и не бива да ги спасявате.

Don`t copy text!