април 15, 2024

Ето каква пенсия взима Марги Хранова

done

Ето каква пенсия взима Марги Хранова

Със 117 лева под минималната пенсия получава обичаната естрадна звезда Маргарита Хранова. Дори след увеличението от юли пенсията на певицата продължавала да стои закотвена на 350 лева. „Дано да не допирам до нея“, жалва се изпълнителката на „Устрем“, която всъщност взема едни от най-оскъдните пари в цялата артгилдия, пише вестник Ретро.

70-годишната Хранова дори не могла да се „класира“ за минималния размер от 467 лева, който влезе в сила от 1 юли, тъй като и тя подобно на мнозина свои колеги имала проблеми с доказването на стажа, които десетилетия наред стоят все така неразрешени. Певицата признава, че все още в душата си чувства обида, че през 2019 г., когато сама реши да кандидатства за персонална пожизнена пенсия в размер на 700 лева, от Министерството на културата отказаха да ѝ я дадат, без да посочат доводи за това. Още тогава Марги се ожали, че най-неприятно ѝ станало не че са ѝ отказали парите, защото явно е имало хора, които ги заслужават повече от нея, но че дори нямали доблестта да ѝ се обадят по телефона и да я уведомят, а я оставили да стои в неведение и да се надява, че най-после приносът ѝ за културата, творчеството ѝ и дългогодишната ѝ кариера ще бъдат оценени достойно.

„От 1969 до 1979 г. изобщо няма никакви документи, дали са изгорели, дали са се изгубили, няма ги и не можаха да се намерят. А тогава беше нашата най-активна дейност в Концертна дирекция. Аз започнах през 1971 г. с трио „Обектив“, после продължих с моята група. След този период се намират тук-там някакви документи. Хонорарите сме си ги вземали, няма я документацията, че са ни плащали осигуровките. Според мен е някаква немарливост или са изгорели. Всички ние от това поколение вече сме в пенсионна възраст, имаме право на пенсии, през годините сме доказали своето присъствие на попсцената“, коментира неуредиците с пенсиите в естрадата Марги.

За да се издържа, тя разчита на концертната си дейност, която не прекрати дори по време на пандемията и продължаваше да има срещи със своята многобройна публика. Освен това основно перо в семейния им бюджет с нейния мъж Кирил е и тяхната картинг писта в София, от която припечелват добре, особено през топлите сезони на годината. Марги се води и на заплата като солистка на Ансамбъла на въоръжените сили, откъдето всеки месец на точна дата ѝ изплащат сигурна сума, с която да покрива част от разходите си.