юни 12, 2024

Ето какви са ползите от 50 грама ракия на ден

done

Алкохолът като цяло е приет от диетолозите като нещо изключително вредно и ненужно за организма. Бабите и дядовците на село обаче са на друго мнение и казват, че с 50 или сто грама ракийка на ден може да се доживее до столетие.

Ферментиралият плодов сок оказва се има и своите ползи. Учените са открили 7 предимства на пиенето на ракия. Ето ги и тях според „България Днес“:

ОБЛЕКЧАВА ДИХАТЕЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ
Традиционно ракията, поради своите противовъзпалителни свойства, се използва за ефективно облекчаване на дихателни проблеми като кашлица или болки в гърлото. Високото съдържание на алкохол помага да се изхвърлят бактериите и да се разхлабят храчките и слузта, като по този начин действа като отхрачващо средство. Пиенето на ракия вместо бира подобрява симптомите на астма.

УКРЕПВА ИМУННАТА СИСТЕМА
Ракията стимулира имунната система. В продължение на стотици години се използва като решение за настинка и грип. Има естествени затоплящи свойства, както и антибактериален характер.

ПОДПОМАГА СЪНЯ
Ракията притежава определени успокояващи свойства. Те стимулират здравословен и спокоен сън. Препоръчва се по чашка вечер и при депресивни състояния.

ПОДОБРЯВА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО
Списанието Food Chemistry публикува проучване през 2009 г., в което се заключава, че ракията има антиоксидантни свойства. Забележка: Както при всеки вид алкохол, прекомерното пиене също може да навреди на сърцето. Ето защо, винаги трябва да внимавате с количествата. 50 грама на вечеря се препоръчва като безопасно и полезно количество.

СВОЙСТВА ПРОТИВ СТАРЕЕНЕ
Антиоксидантните съединения, открити в ракията, помагат за предотвратяване на някои видове симптоми на стареене, включително кожни бръчки, когнитивни проблеми, лошо зрение и други хронични здравословни проблеми, които се появяват с напредването на възрастта. Тези съединения се дължат на присъствието на мед в някои ракии. Антиоксидантите помагат да се предотврати клетъчната смърт на кожата, косата и вътрешните органи.

ПРОТИВОРАКОВИ СВОЙСТВА
Ракията е свързана с предотвратяването на растежа на различни видове рак. Елаговата киселина (мощно органично съединение) активира определен ген в нея, който инхибира растежа и метастазите на раковите клетки. Това се отнася преди всичко за рак на пикочния мехур и яйчниците и въпреки че тази област на изследване е нова, това може да увеличи значението на ракията като здравословен избор за пациентите.

УПРАВЛЯВАТЕ ТЕГЛОТО СИ
За разлика от алкохолните напитки с високо съдържание на въглехидрати, като бира, ракията не съдържа въглехидрати и няма да ви засити. Може да се насладите на аперитив, без да губите апетита си. Проучване от 2011 г., озаглавено „Лечебна ракия“, показва, че ракията може да се използва от затлъстели хора поради нейните стимулиращи метаболизма свойства.

Забележка: Избягвайте да пиете ракия при прием на лекарства, по време на бременност или при кърмене.

Don`t copy text!