юли 19, 2024

Ето колко ток трябва да харчи един климатик през зимата!

done

Ето колко ток трябва да харчи един климатик през зимата!

Вече сме в зимния отоплителен сезон и все по-често разчитаме на климатиците у дома за топлина.

Разходите за ток нарастват и ни е все по-трудно да се справяме с месечния семеен бюджет. За да го оптимизираме, е много важно да знаем колко харчи един климатик през зимата.

 

Със следващите редове ще се опитаме да ви помогнем с малко повече информация.

Количеството електроенергия, което консумира един климатик през зимата, зависи от няколко ключови фактора:

* работен режим В случай, че климатикът работи в режим “отопление”, той използва електроенергия за преобразуване на топлината от външния въздух или друг източник и за отопление на вътрешното пространство.

* енергийна ефективност Различните марки и модели климатици са с различна ефективност.

Вече се предлагат по-нови модели, които консумират по-малко електроенергия.

* изолация на помещението Изолацията на сградата оказва влияние върху количеството енергия, необходимо за отоплението. Добрата изолация задържа топлината в стаята и намалява необходимостта от постоянно включване на климатика.

* външни климатични условия Температурата и влажността на въздуха навън също оказват влияние върху работата на климатика. * площ на помещението Големината на стаята, която трябва да се отоплява, също е от значение за консумацията на електроенергия. Енергийната ефективност на климатика се измерва чрез стандарти, които се различават в различните страни.

На отоплителното тяло има енергиен етикет, който показва неговата енергийна ефективност с информация за енергийния рейтинг на неговите функции за охлаждане и отопление и индикации за неговата часова или годишна консумация на енергия.

В много страни енергийната ефективност на климатика се оценява чрез система от букви, при която “А” е най-ефективният клас, а буквите надолу  (B, C, D и т.н.) показват по-ниска ефективност.

През зимата компресорите на стандартните климатици работят с една и съща мощност за периода, когато са включени, с което увеличават консумацията на електричество. Затова специалисти препоръчват сред инверторните климатици да изберете среден или премиум клас на доказани на пазара производители. Най-икономичните модели климатици са хиперинверторните. Техните коефициенти на трансформация на енергия са най-високи SCOP и SEER.

Коефициенти за измерване на енергийната ефективност на климатика Коефициентите COP, EER, SCOP и SEER показват съотношението на отдаваната енергия в режим на отопление или охлаждане спрямо количеството на консумираната електроенергия.

СОР – коефициент на ефективността на термопомпите ERR – енергийна ефективността на климатиците SEER – сезонен коефициент на енергийна ефективност на климатиците SCOP – сезонен коефициент на енергийна ефективност на термопомпи.

СОР и ERR са мерки за ефективността на конкретно охлаждащи или отоплителни устройства, а SEER и SCOP отразяват реалното сезонно потребление на енергия от климатичната система при ежедневно използване и за по-дълъг период. Среден разход на хиперинверторен климатик Средният разход на един хиперинверторен климатик в режим на отопление е под 0,99 kW.

През зимата средният месечен разход на този тип климатици за помещение с площ около 25 кв.м. при стандартни условия е около 35 лв. Хиперинверторните климатици са много висок клас машини, които могат да работят при ниски минусови температури и реализират големи икономии на електроенергия. Първоначалната инвестиция при хиперинверторите е по-висока, но тя се изплаща във времето.

Don`t copy text!