април 15, 2024

Задължително трябва да знаете това, ако често теглите пари от банкомат

done

Всички използваме банкови карти ежедневно. Изтегляме пари от банкоматите, плащаме сметки и хранителни продукти и прехвърляме пари на нашите близки.

И това не е пълният списък с трансакциите, които правим ежедневно. Всъщност има неща, които не знаете за банковите карти. Искаме да ви споделим малките тайни, способни да ви научат на няколко финансови трика.

1. Какво означават номерата на банковите карти?

Повечето банкови карти разполагат с 16-цифрен номер (понякога той може да се състои от 13 или 19 цифри). Първата цифра посочва системният номер (4-VISA, 5-MasterCard). Следващите 5 представляват банката-издател. Следователно първите 6 цифри могат да ви предоставят информация за вида на картата и банката, която я е издала. Проверете вашата.

Следващите 9 цифри са полезни само за банката, тъй като те идентифицират собственика на картата.

2. Контролната цифра и магията на номерата.

Последният номер (контролната цифра) се изчислява въз основа на алгоритъма на Лун. Той предотвратява неволни грешки, които се появяват при ръчно въвеждане на номерата. Лесно може да проверите алгоритъма на Лун на вашата банкова сметка.

3. Банкова карта под ултравиолетова светлина.

Много малко хора знаят, че банковите карти са защитени по същия начин, както обикновените пари – с водни знаци, които могат да бъдат забелязани под ултравиолетова светлина. На карта VISА ще откриете буквата „V“, на MasterCard – „M“ и „C“, а на American Express – изображение на орел.

4. Кредитна или дебитна карта?

Банковата карта може да бъде дебитна или кредитна. Основната разлика между тях се крие в това на кой са парите от сметката: банката или клиента. Кредитните карти често се издават в допълнение към дебитните. Само не забравяйте, че банката няма право да ви издава кредитна карта без ваше разрешение.

Овърдрафтните карти са компромис между кредитни и дебитни карти. Те ви позволяват да използвате повече пари, отколкото имате в сметката, но лимитът обикновено е по-нисък от този на кредитната карта.

5. Технически овърдрафт.

Терминът „технически овърдрафт“ се използва, когато сумата, която е по-голяма от обичайния лимит, се начислява върху сметката. Той може да се появи при плащане с друга валута или запълване на сметката от друга банка и теглене на парите веднага след това.

Няма нищо страшно в техническия овърдрафт. Той изчезва веднага след постъпване на пари в сметката и не начислява лихва.

6. От другата страна на картата.

От другата страна на картата има още една мярка за сигурност – CVV кодът (за VISA) и CVC кодът (за MasterCard). И в двата случая те служат за проверка на картата. Този код потвърждава вашата карта.

CVV кодът ви позволява да извършвате трансакции без действителна карта. Например, когато пазарувате онлайн. Използвайки този код, вие може да извършвате трансакции от разстояние. Точно както при PIN, не трябва да го споделяте с никого, особено ако някой ви помоли да направите това.

Правила за безопасност при употреба на банкови карти:

Ако купувате нещо в интернет, правете го само през защитени уеб сайтове. Проверете дали те използват https-протокол за финансови трансакции. По този начин може да защитите данните си от изтичане.

Съхранявайте информацията за вашата карта на недостъпно място. Това важи както за PIN, така и за CVV кода. Не забравяйте, че са необходими само няколко секунди за заснемане на информацията от нея. Не позволявайте на никого да вземе вашата карта, дори в кафе или ресторант.

Ако трябва да теглите пари от банкомат, следвайте правилата за безопасност. Когато отидете до устройството, проверете дали има допълнителни камери или нещо друго на клавиатурата.

Ако изгубите картата си или някой ви я открадне, обадете се на банката незабавно, за да я блокирате. Ако смятате, че някой може да разполага с данните на вашата банкова карта, уведомете банката за подозренията си.

Не се притеснявайте да говорите с банката. Повечето финансови организации разполагат с денонощна поддръжка. Може да задавате своите въпроси като се обадите в службата или им пишете.