юли 19, 2024

Започна се! Първи случаи у нас на грип А и грип Б – ето симптомите:

done

Започна се! Първи случаи у нас на грип А и грип Б – ето симптомите:

За поредна година с наближаването на най-светлите и чакани празници у нас се отприщва и грипният сезон. Буквално в рамките на часове бяха регистрирани първи случаи на грипен вирус А и В .

Първо вчера бе съобщено за 10-годишно момче с потвърден случай на грип тип В от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ)

Наличието на вируса е доказано чрез Real Time RT-PCR  от Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“.

Той се отнася  към линията B/Victoria.

Детето, в чийто носогърления секрет е открит вирусът на грипа В, е лекувано амбулаторно  във Варна, уточняват от Центъра. 

Признаците, по които вирусът може да бъде разпознат, са внезапната висока температура и общото усещане за неразположение, болки в ставите и мускулите.

За безпроблемното справяне с този вид грип е важно е той да се диагностицира възможно най-бързо.

От изключителна важност са първите 24 часа, когато трябва да се приложат антигрипните препарати.

Вирусът отслабва имунната система и ако не се атакува навреме, е възможно са последва бактериална инфекция, предупреждават лекарите.

За първия случай за сезона на заразен с грипен вирус A пък НЦЗПБ информира тази сутрин.

Заразеният е 12-годишно момче в Хасково, което е лекувано амбулаторно.

На 15 декември в Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“ бeше доказан чрез Real Time RT-PCR първият за сезон 2023-2024 г. грипен вирус A(H3N2). Вирусът е идентифициран в носогърления секрет на детето, допълват от НЦЗПБ.

Симптомите на грип, причинени от H3N2 обикновено се появяват внезапно и могат да включват; кашлица, хрема или запушен нос, възпалено гърло, главоболие, болки в тялото; треска, умора, диария, повръщане.

Don`t copy text!