юли 13, 2024

Защо трябва да спрете да оставяте детето при баба

done

Много млади хора бързат да имат бебе, веднага след сватбата. В края на краищата, бебето е щастие.

Да, щастие, никой не твърди, но също така и голяма отговорност, от друга страна. И когато първата еуфория минава след раждането на дете, младите родители са изправени пред много грижи и проблеми, с които не винаги могат да се справят.

И се оказва, че младата майка не иска да остане у дома с бебето твърде дълго, защото тя иска да изгради кариера. И каква мисъл й идва в главата на първо място? Разбира се, че може да остави детето на баба. Но дали това е правилно? Днес от Ко4 ще изясним този въпрос.

Дали детето се нуждае от баба

В нашата страна има ясни правила, които казват, че баба задължена да се грижи за внука си на всяка цена. Това означава, че една баба трябва да се откаже от всичките си дела и да се посвети на внука си. И това не е толкова лошо, но само ако бабата иска това сама. Има жени, които са се пенсионирали и мечтаят само да гледат деца. Но това не са всички жени …

Съвременна баба е жена на възраст от 40 до 60 години, която не може да се нарече стара. Има работа и хоби, активна и енергична. Тази жена се реализирала, отгледала децата си, освободила се от грижи и само сега започнала да живее за себе си. Или се пенсионирала и си подредила ежедневието: йога всеки ден, поход в театъра с приятелите си всеки петък вечерта, разходки до Испания следващата седмица.

Съвременната баба се радва на всеки момент от живота си, защото й се появи такава възможност. И тогава децата заявяват, че тя трябва да се откаже от всичко и да се посвети на внука си. И често тази молба звучи не под формата на въпрос. Децата са егоистични, започват да решават за майката какво да прави и се опитват да я подчинят на интересите на семейството си. И те дори не се опитват да разберат какво иска мама.

Смятат , че това е баба егоистична, тъй като не иска да седи с детето. Много баби, въпреки желанията си, се отказват от всичко и се посвещават на внука си. Но може ли баба да откаже такава молба без вина и критика от страна на децата? Нека го разберем.

Всички млади родители трябва да разберат едно нещо: грижата за дете е отговорност на онези, които решават да му дадат живот. Ако искате да имате дете, трябва незабавно да разгледате въпроса кой ще го гледа и дали можете сами да го отглеждате.

Дори знаейки, че бабите и дядовците с радост ще вземат детето, не го приемайте за даденост и със сигурност не разчитайте напълно. В крайна сметка, вие раждате дете за себе си, а не за баба си.

Всъщност родителите ви не трябва да се жертват заради децата ви. Те могат, но не трябва. На тях винаги може да се разчита в извънредни ситуации, те определено няма да изоставят вас или внуците си в беда, но това е повече от бонус, подарък, а не задължение.

Младите родители се оплакват, че първо бабите обещават да помоагат, а след появата на детето позицията им се променя драматично: те не могат, уморяват се, трябва да работят. В резултат на това децата са обидени, възникват конфликти. Но в края на краищата на бабите и дядовците също могат да се променят обстоятелствата.

Те са свободни хора, може би ще имат шанс да отидат на работа или да се влюбят. Или просто ще се окаже, че вече не могат да седят с внука си. В края на краищата, това е трудна работа и голяма отговорност.

Затова трябва предварително да помислите как да се справите без ежедневната им помощ. А бабите, от своя страна, трябва да определят допустимите граници. Няма нужда да обещавате повече, отколкото искате и може да направите. По-добре е да обещаваме по-малко и след това допълнителна помощ ще бъде приета като подарък.

Разбира се, че това е далеч не във всички семейства. Има баби, които обичат да бъдат с внука си, а след това внуците стават основната радост в живота им, дори и смисълът. Важното и двете страни да не са против. Понякога има ситуация, когато няма друг изход. Например в семейства, в които майката сама отглежда детето.

Бабата е важен член на семейството, децата трябва да общуват с нея и обратно. Бабата ще споделя своята мъдрост с тях, а децата ще изпълват живота на баба си с радост и щастие. Обаче тя не е безплатна гледачка, това е, което трябва да разберете. Тя ще се погрижи за внуците си най-добре: ще ги нахрани с вкусна храна, ще им купи нова интересна играчка, ще разкаже интересна история, ще ги заведе до морето, но всичко това трябва да бъде на доброволна основа…

Вашите родители живеят не само заради вас, нито пък трябва и вие да живеете само заради децата. И вие, и вашите родители, и дори децата трябва да разберете едно важно нещо: никой от вас не е длъжен да прави нещо просто от чувство за дълг и да жертва всичко за доброто на другия. Ако разберете това, тогава животът ще стане по-лесен и отношенията с близки са много по-добри.

Какво мислите за това? Кажете ни в коментарите!

Don`t copy text!