• Home
  • Идва голям сняг! Синоптик: Ще натрупа наистина много!

Идва голям сняг! Синоптик: Ще натрупа наистина много!

Идва голям сняг! Синоптик: Ще натрупа наистина много!

Очаква се средиземноморски циклон да премине през страната ни в периода между 14 – 17 декември. Очаква се обстановката в страната да се влоши.

Според ECMWF и GFS се очаква усложняване на синоптичната обстановка в Северозападния и Централния Предбалкан, като снежната покривка, може да надмине 30-40 см, съобщава MeteoBalkans. С това се потвърждават прогнозите за очаквани снеговалежи към края на текущата седмица.

Според последните анализи на Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF) и GFS, под влияние на преминаваш през България средиземноморски циклони, в периода между 14 – 17 декември ще се създаде значителна валежна обстановка от дъжд и сняг.

Около обяд в четвъртък (14.12.), от запад на изток облачността ще започне да се увеличава и в Западна и Северозападна България ще започнат нови валежи от дъжд. В петък валежите ще обхванат цялата страна, като в планинските райони те ще преминат в сняг.

Синоптичната обстановка до края на деня в петък и през нощта срещу събота в цялата страна ще се влошава. Валежите ще са придружени от силни пориви на вятъра, а с понижението на температурите и в по-ниското ще са от сняг. Не са изключени и виелици. Според глобалните модели е възможно усложняване и в Централния Предбалкан и Североизточна България.

НИМХ ни предупреждава: сняг ще ни затрупа събота.

Значителна снежна покривка се очаква на 16.12.2023 г. сутринта, информират синоптици.

Припомняме ви, че се очаква през нощта срещу събота дъждът навсякъде ще премине в сняг.

В събота валежите бързо ще спрат, а по-късно ще започне и разкъсване на облачността. Вятърът ще остане от север, ще отслабне. Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°, а максималните – между 0° и 5°.