юли 19, 2024

Извънредно! Арестуваха един от най-големите наши бизнесмени

done

Извънредно! Арестуваха един от най-големите наши бизнесмени

Окръжна прокуратура – Пазарджик привлече ката обвиняем М.Д., на 51 г., за това, че на 14.12.2022 г. в София като управляващ и представляващ търговско дружество, като извършител, в съучастие с В.Д., на 57 г., като помагач, направил опит да бъде получена от държавния бюджет неследваща се парична сума в особено големи размери – 9 668 160 лв., представляващ ДДС за възстановяване.

Това е станало чрез използване по представен в ТД на НАП- София документ с невярно съдържание – справка декларация по Закона за ДДС за възстановяване на данъчен кредит в размер на 9 668 423 лв. при действителен в размер на 263 лв.

Към документите е бил приложен дневник за фиктивни покупки на дружеството за данъчен период от месец ноември 2022 г. Деянието е останало недовършено по независещи от волята на дееца причини, който умишлено е бил улеснен от помагача, организирал изготвянето на фактури с невярно съдържание за фиктивните доставки с получател търговското дружество, управлявано от М.Д.

Престъплението е квалифицирано по чл. 256, ал.2, вр. ал.1, вр. чл. 18, ал.1, вр. чл. 20, ал.2 от Наказателния кодекс. М.Д. е извършвал търговска дейност на територията на Пазарджик и други области.

По следственото дело са извършени множество действия по разследването – разпитани са свидетели, иззети са голям обем веществени доказателства – в това число и документи за фиктивни сделки, назначени са експертизи и др. Предстои да бъдат повдигнати обвинения спрямо други лица. Установено, че фиктивните сделки са извършвани като продажби на трюфели и гъби.

Във връзка с разкриване на престъпната схема на 21.02.2023 г. са били извършени 15 претърсвания, обиски и изземвания на територията на три области – Пазарджик, София и Хасково. В операцията са взели участие служители на Главна дирекция „Национална полиция“ и на ДАНС. Събират се доказателства и за съпричастност към престъпната дейност и на други лица.

Обвиняемият М.Д. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Пазарджик да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Don`t copy text!