април 17, 2024

Изненада! Всичко живо се юрна да си купува къща в този край на България

done

Изненада! Всичко живо се юрна да си купува къща в този край на България

300 000 евро е най-скъпата къща, която се продава в селище в Странджа планина. Населеното място е Велика, а за къщата е указано, че е двуетажна, с панорама към Странджа и морето, с барбекю, съобщава „Труд“.

Има кът за отдих с камина и студио, а на втория етаж три спални с балкони. Плажовете на Лозенец са на 4 км от селцето.

Втората най-скъпа къща в сърцето на Странджа е 260 000 евро – в люлката на нестинарството Бродилово. Селото е на 17 км от морските плажове и е с изключителна природа, а скъпият имот е с пет спални и с пет бани. В двора има също барбекю.

Сред селата в Странджа, къщите обявени за продаване са малко, в някои като китното Голямо Буково и Кости, например, няма имоти, с които собствениците искат да се разделят. Така е и в Граматиково, и в село Вършило и в Бръшлян- селото, с изключително красиви къщи.

За 20 500 евро може да се намери къща от 100 квадрата с двор 200 квадрата пак в Бродилово, за 17 500 евро може да се намери къща в Българи, също люлка на нестинарството. За този имот е указано, че постройката е “стара, но здрава”. В Индже Воевода, се продава къща за 82 000 евро – 200 квадрата с двор от 680 квадрата, а най-евтината къща в цяла Странджа е в Зидарово, но е за голям ремонт. Тя се предлага срещу 7300 евро и е 106 квадрата.

В село Кирово, се продава селското училище, което е префасонирано на луксозен имот с цена 125 000 евро.

“Търсенето на селски имоти продължава, но много зависи от състоянието им. Няма авантюристи, които да са готови на големи ремонти. Търсят се къщи, при парцелите кандидат-купувачите са малко”, коментират брокери.

“Интерес има от две години насам и мисля, че ще продължи. Имотите са много различни. Търсенето се обуславя се от селото и намеренията и желанията на купувача”, каза старши брокер Павел Павлов.

Още интересни новини:

Сега приготвянето на салата от пресни зеленчуци дори посред зима не е проблем. Винаги ще намерите всичко необходимо на рафтовете в магазините. Само че вкусът и ароматът на летните зеленчуци през зимата ще бъдат далеч от перфектни. И ако краставиците са доста годни за консумация, то доматите обикновено нямат нищо общо с лятната реколта. Сякаш дъвчете пластмаса! Този „пластмасов“ вкус на доматите, за съжаление, се появява дори при закупуване на скъпи сортове.

реколта домати

Давам си сметка, че домашно отгледаните зеленчуци са по-вкусни, но доматите наистина бият всички антирекорди през зимата. Чудех се каква е причината. След като прекарах няколко часа онлайн, не намерих ясно обяснение. Всички източници имат различна информация. И понякога си противоречат. Но успях да намеря чудесен начин да подобря вкуса на доматите , които купих. Днес ще го споделя с вас:
Как да направите доматите от магазина по-вкусни

За тези, които също се интересуват от този въпрос, ще дам, според мен, двете най-възможни причини за пластмасовия вкус на доматите през зимата:

Неузрелите домати отиват направо в магазините. Те специално се събират по-рано, за да бъдат безопасно доставени до местоназначението. И още преди брането се обработват химически, за да изглеждат по-узрели. Визуално красиви, но наистина безвкусни.

неузрели домати

2. Отглеждане на генетично модифицирани сортове. За да увеличат максимално срока на годност на продукта, растениевъдите са разработили домати с ниско съдържание на полигалактуроназа. Този ензим е отговорен за разграждането на пектина в зеленчуците по време на зреенето. По този начин доматите остават твърди и нямат естествен вкус.

градина домати

Трудно е да се каже къде е истината. Но знам едно – тези „пластмасови“ домати могат да се направят много вкусни. Използвах рецептата цяла зима, така че не се колебайте да я опитате и вие. Сигурна съм, че ще оцените това.

Първо потопете доматите във вода, загрята до 50-60 градуса за 15 минути. Интересното е, че този метод е открит от американски учени. Те провели задълбочени изследвания за подобряване на вкуса на зеленчуците. Явно проблемът е международен.

домати във вода

След това оставете доматите да изстинат и ги нарежете на едри парчета (може и на резени).

нарязани домати

Сложете ги в купа и поръсете със сол и захар. За около 3-4 домата поръсете около 0,5 ч.л. Добавете 1 с.л. слънчогледово олио или зехтин и разбъркайте внимателно.

домати в купа

Оставете за 10 минути. Вече можете да сервирате или добавяте към салати. Все още не може да се сравни с домашните, но доматите определено са станали по-вкусни.

салата домати

Не пропускайте да опитате тази рецепта у дома. Споделете вашите впечатления и идеи в коментарите. Може би сте намерили още по-ефективен начин да направите доматите, закупени от магазина, да изглеждат домашно произведени?