април 15, 2024

Йълдъз от Опасно изкушение пусна незабавен зов за помощ

done

Йълдъз от Опасно изкушение пусна незабавен зов за помощ

От самото начало на трагедията красивата турска актриса Еда Едже Йълдъз от „Опасно изкушение“ не спира да прави, каквото може за набирането на помощи за жертвите от убийствения трус в Турция.

В първия ден тя пусна жалейка с турското знаме и сякаш потъна в дън земя.

Оказа се, че през цялото време тя не спира да помага на хората.

Тя призова хората да използват всички средства за комуникация, за да направят, каквото могат за осигуряването на помощи.

„Всеки даде каквото може, за да помогне, толкова се радвам, че имаме такъв народ!!! Комуникацията в социалните медии е изключително важна в тази възраст, защо имате толкова много последователи? От дни се опитвам да го правя!!!!!!!

Колкото по-силно е едно земетресение толкова по-продължителни са вторичните трусове. След това, което се случи в Турция и Сирия, може да се очаква, че отекването ще продължи месеци, ако не и година.

Хората там се преживели може би над 1000 разтрисания на земята, включително и най-силните. Случва се – макар и рядко, да има и подготвящи трусове, след които се случват по-силни.

Това каза пред Радио София проф. Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

По думите му, толкова силно земетресение се случва едва 10-15 пъти годишно на планетата ни.

Целият Балкански полуостров е сеизмично активна зона. Но и в Турция, и в Гърция земетресенията са повече, отколкото у нас.

Между 1900-1928 г. в България са се случили няколко големи земетресения, а най-силно – в 1904 г., с магнитуд 7,8. През 2022 г. в страната ни са усетени около 50 земни труса, включително и най-слабите.

Според проф. Милошев това, което трябва и може да се предскаже, е къде ще стане земетресение и евентуално колко силно ще бъде. Само на въпроса кога никой не може да отговори засега.

Въпреки че е трудно да се дават универсални съвети, по време на подобно бедствие е важно да запазим спокойствие, за да се ръководим от смислени действия, а не от паника.