юли 23, 2024

Как да заспим за 2 минути – трикът на американските военни пилоти

done

Как да заспим за 2 минути – трикът на американските военни пилоти

Да отпуснем тялото и мозъка си, за да изпаднем в дълбок сън

По какъв начин човек с адреналин до небесата може да заспи веднага, за да релаксира? И как пилот, участващ във военни действия, може да се наспи за отрицателно време, за да бъде отново бодър и напомпан с енергия?

Изданието “Хъфингтън пост” разкрива какви техники за това са използвали през Втората световна война американските въоръжени сили. Те много скоро си дали сметка, че ако пилотите на бомбардировачи имали проблеми със заспиването и съответно с почивката си, това можело да доведе до грешно взети решения с катастрофални последствия.

Затова поставили задачата на представителя на морския флот Бъд Уинтър да изработи и изпробва система от техники за бързо заспиване. След само шест седмици практика на метода за “угасване” на мозъка

96% от пилотите

били в състояние

да заспиват

в рамките на

120 секунди

И всичко това ставало нерядко в ситуации, в които фонът бил грохот от оръжия и бомби.

Преди да започне да обучава пилотите на сън, Уинтър бил доста успешен футболен треньор в американски университет. Заедно с преподавател по психология развил добре действащи техники, помагащи на спортистите да релаксират в моментите след високо напрежение.

В какво се изразявал методът на Уинтър? Ето и основните стъпки в него.

1. Намести се в удобно положение

Ако си в собственото си легло, това не е проблем. Но ако си в нетипична обстановка, ако си седнал на стол или седалка, то тогава я намести във възможно най-комфортната за тялото ти позиция.

2. Отпусни лицето си

Това е ключът за всичко, като се има предвид, че в него има 43 мускула. Именно те са основната част, от която зависи как организмът реагира на стреса.

Ако човек отпусне максимално лицето си, подава сигнал на тялото си, че всичко е наред. След това можеш да спиш спокойно.

Затова затвори очи и отпусни лице – челото, бузите, езика и челюстта. Ще забележиш, че докато правиш всичко това, започваш да дишаш по естествен начин по-дълбоко и по-забавено. След това отпусни напълно очите си – трябва да почувстваш как “увисват” и шестте мускула, които са в орбитите им.

3. Отпусни раменете си

Остави ги да натежат така, сякаш се опитват да достигнат петите ти. Отпусни изцяло задната част на шията, трябва да я почувстваш омекнала. Поеми дълбоко въздух и издишай бавно, изхвърляйки остатъците от евентуално напрежение.

Повечето хора складират най-голяма част от напрежението именно в раменете, шията и челюстта. Сега е ред на ръцете – трябва да почувстваш как натежават и се отпускат. Ако си десняк, започни от дясната ръка. Ако не ти се удава, то тогава първо я стегни силно и след това я отпусни напълно. Повтори операцията и с дланите си.

4. Отпусни краката си

Почувствай четириглавия бедрен мускул на десния си крак как натежава и се отпуска надолу. След това направи това с прасеца, глезена и дясното стъпало. Повтори операцията и с другия крак.

5. Освободи съзнанието си от всякакви мисли за 10 секунди

След като си отпуснал тотално цялото си тяло, трябва да загасиш и мозъка си, за да изпаднеш в дълбок сън. Необходимо е най-вече да се освободиш от каквито и да е мисли, свързани с някакво движение, като например – трябва да извадя дрехите от пералнята, да изнеса навън торбите с боклук и т.н.

Именно този вид мисли предизвикват неволни движения и микроконтракции на някои мускули.

Уинтър съветва и какво би могъл човек да си мисли за тези 10 секунди. Мисли си, че е топъл пролетен ден и си изтегнат на дъното на лодка в спокойно езеро. Гледаш синьото небе с малки плаващи облачета. Не позволявай никаква друга мисъл да те обземе в този момент.

Гледай тази “картина” в продължение на 10 секунди. Втори вариант е, пак за 10 секунди, да си мислиш, че си в голяма черна люлка от кадифе и навсякъде, накъдето погледнеш, е черно.

Третият трик е да си повтаряш непрекъснато “не мисли, не мисли, не мисли…”.

Така прогонваш каквито и да било други мисли в продължение на 10 секунди.

След като направиш всичко това, би трябвало да заспиш.

Пилотите са тренирали тези техники и след 6 седмици практика 96 на сто успявали да заспиват за 2 минути.

Това си е истинска инвестиция – научиш ли се и ти, значи, си в състояние да заспиваш без проблем където и да се намираш и съответно да си почиваш и да си възстановяваш силата и енергията.

Don`t copy text!