юли 25, 2024

Кога се пада Черешова задушница 2024 и какво се прави задължително

done

Кога се пада Черешова задушница 2024 и какво се прави задължително

На Задушница правим помен в памет на починалите и молим Бог да прости греховете на близките ни покойници.

През годината има три Задушници – през февруари/март (голяма или месопустна), май/юни (черешова) и началото на ноември (архангелова). Те се падат в съботите преди Месни заговезни, след Спасовден и около Архангеловден съответно според православния календар в България.

Голяма (Месопустна) Задушница – 9 Март 2024

Голямата Задушница е в съботата преди Месни Заговезни (Неделя Месопустна) преди Великия пост.

Черешова Задушница – 22 Юни 2024

Черешова Задушница е в съботата преди Петровите пости и името й идва от периода й, когато зреят черешите.

Архангелова Задушница – 2 Ноември 2024

Архангелова (мъжка) Задушница е в съботата преди Архангеловден и е последната за годината.

Какво се прави на Задушница?

Във всеки православен храм на задушница се прави Обща панихида за починалите. Там се молим за душата на мъртвите и палим свещ.

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво – правило се три кръга по края на гроба.

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия.

3 ч 20 мин

Една супена лъжица на гладно изгаря 12 кг за седмица!

Още

317

164

332

Голямата задушница, последната за годината, е различна с общата трапеза на гробищния парк, на която се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите “Бог да прости”. Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.

На нея се правят и раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати. В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното – за спомен на Христовата жертва за нас.

На този ден не се работи, не се пере, не се върши никаква домакинска работа.

Don`t copy text!