април 17, 2024

Космически заплати за тези професии от догодина. Кои са те?

done

Космически заплати за най-търсените специалисти през новата година.

Бизнесът е готов да плати огромни възнаграждения за позициите, за които най-трудно се намират служители.

Очакванията са – заради дефицита на кадри през следващата година, заплатите да тръгнат нагоре в почти всички сектори.

Кои ще са топ професиите и в кои сфери бизнесът ще наема най-много кадри – отговор потърси Нова телевизия.

Сред най-търсените професии на пазара на труда през следващата година ще бъдат лекари, медицински работници, строители и програмисти. През последната година агенциите за подбор на персонал отчитат почти двоен ръст на обявите за работа. Всяка седма обява дава възможност за дистанционна работа.

Всяка година IT специалистите в софтуерната компания, която Огнян Траянов управлява, реализират десетки проекти за държавната администрация и частния сектор. Пазар има, работа – също, но все по-трудно се намира кой да я свърши, разказва собственикът.

„Необходими са месеци, за да намерим правилен кандидат. Сравнително малко нараства броят на „производство“ на такива специалисти, а от друга страна, много бурно нараства броят на фирмите, които работят в тази сфера”, обясни Траянов.

Във втората година на пандемията, освен в IT фирмите, за първи път сериозен недостиг на кадри се усеща в почти всички сектори, отчитат експертите по подбор на персонал. Изключение правят финансовият и застрахователният.

Свръхтърсенето на кадри вече отчитат и в онлайн платформите с обяви за работа. А това се оказва сериозно предизвикателство за бизнеса след рестарта на икономиката.