юли 13, 2024

Край със смяната на стрелките на часовника

done

Край със смяната на стрелките на часовника

„От 2024 г. спираме да местим стрелките на часовника. Мнозинството от българските и европейските граждани ясно казаха, че смяната на времето с един час напред и назад им влияе отрицателно, следователно евродепутатите се обединихме зад гражданите и поискахме това въртене на часовника да спре от 2024-а“, каза Ева Майдел по повод гласуването на позицията на Европейския парламент по темата, пише DarikNews.bg.

„Искаме тази крачка към хармонизирано време да бъде възможно най-безопасна, както за гражданите, така и за вътрешния пазар. В тази връзка се радвам, че в транспортната комисия се одобри създаването на координационен механизъм, с който държавите да синхронизират времето. Този механизъм бе предложен от Комисията по вътрешен пазар, в която бях докладчик за групата на ЕНП“, коментира българският евродепутат.

Директивата на ЕК е дошла в отговор на широка обществена консултация, в която повече от 90% от гражданите се изказали против местенето на стрелките.

„Ясно е, че ако преди време аргументите за въвеждането на зимно и лятно часово време са били най-вече заради икономии на електроенергия, то днес тези икономии са незначителни, взимайки предвид технологиите на всички електроуреди за намаляване на консумацията на енергия“, добави Майдел.

Don`t copy text!