юли 25, 2024

Краставиците подхранвам на 10 дни, доматите – на 15. Добивът стана двоен, а и не знам какво е това болест по растенията

done

Краставиците подхранвам на 10 дни, доматите – на 15. Добивът стана двоен, а и не знам какво е това болест по растенията

Напоследък все повече българи се ориентират към отглеждането на плодове и зеленчуци в домашната градина или на двора.

За всяко семейство с деца, а и не само, качеството на храната, която попада на трапезата, е от изключително важно значение.

Затова е нежелателно използването на химикали и други недотам полезни вещества при отглеждането на продукцията, предназначена за семейството.

Oткрихме за вас чудесна рецепта за подхранване на домати и краставици, която е не само лесна и евтина за изпълнение, но увеличава значително добива, а освен това е и естествена превенция на такива сериозни заболявания като фитофтороза и брашнеста мана.

Ето как да си приготвите този лесен разтвор за подхранване с мая.

Разтвор за подхранване на краставици и домати с мая. Ето как се прави:

3 литра вода се загряват до 38 °C (не повече, в противен случай дрождите ще се унищожат)В тях се разтварят 10 супени лъжици захар и 10-грамово пакетче суха мая.Имайте предвид, че контейнерът трябва да е с вместимост повече от 3 литра, тъй като маята шупва и обемът ще се увеличи с 2-2.5 пъти.Оставя се маята да втаса от четири до десет часа, като от време на време разтворът се разбърква.

Хубаво е да приготвите сместа на сутринта, така че вечерта, когато жегата навън не е толкова голяма, да напръскате градината. Когато маята спре да „кипи“, вземете подходяща кофа, налейте в нея 7 литра вода, добавете 3-те литра смес с мая и с този разтвор полейте растенията.

Абсолютно всички растения могат да бъдат подхранени с този разтвор. Краставиците се подхранват на всеки 10-12 дни, доматите и другите зеленчуци – веднъж на всеки 15 дни с по 1 литър от разтвора под всеки храст. Преди подхранване растенията се поливат добре с чиста вода, тъй като всяко подхранване се прави само след добро поливане.

Освен това със същия разтвор можете да полеете листата.

Така не само ще ги подхраните, но и ще предотвратите развитието на болести, причинени от гъбички. Защо? Защото дрождите са „полезни“ гъбички, които изместват другите, патогенни гъбички, върху растенията. Така полезните дрожди се „заселват“ върху вашите растения, а вредните умират. Ако лекувате доматите и краставиците с мая на всеки две седмици, можете да бъдете спокойни – вашите растения няма да се разболеят и ще забравите за всякакви проблеми с тях.

Ще забележите ефекта след напръскване с разтвора с мая още след втория или третия ден – листата на растенията ще станат яркозелени, ще изглеждат по-здрави, растението веднага ще започне да се развива по-активно ще цъфти и ще дава повече плод.

Кога трябва да направите такова подхранване?

Пръскането върху листа трябва да се извършва задължително вечер: точно преди залез. Това е необходимо, за да може растението да има време да абсорбира всички полезни вещества, а слънцето да не изгаря листата.

Източник: Виж ти

Don`t copy text!