юли 19, 2024

Към България идва истински ужас до часове, гответе се

done

Към България идва истински ужас до часове, гответе се

Излезе най-новата прогноза за снежната обстановка, която ще обхване страната след 48 часа:

В събота вятърът ще се ориентира от североизток и ще се усили. Студеният въздух ще обхване цялата страна. Ще бъде облачно, с валежи предимно от сняг; в Южна България преди обяд все още от дъжд, но със застудяването и там дъждът бързо ще преминава в сняг.

Има повишена вероятност на места, главно в Предбалкана и в Югозападна България, количествата да са значителни, ще се образува и снежна покривка, в отделни райони достигаща 20-25 cm, в планините – до около 55 cm. В Централна Северна и Североизточна България, както и по планинските проходи ще има условия за виелици и навявания.

В много райони температурите ще са с обратен дневен ход: сутрешните между 1° и 6°, към 14 часа – вече между минус 4° и 1°. През нощта срещу неделя от север валежите ще започнат да отслабват и да спират, най-късно – сутринта в неделя – в Рило-Родопската област. Ще бъде студено, в източната половина от страната все още и ветровито.

През първата половина от следващата седмица вероятността за валежи е малка. В началото облачността ще бъде разкъсана, предимно висока и средна, в понеделник покрай Дунав – значителна ниска. Вятърът ще отслабне, в много райони и ще с


©

тихне; сутринта ще е доста студено с минимални температури между минус 12° и минус 7°, а максималните ще са предимно между минус 2° и 3°.

И във вторник сутрешните температури ще са ниски, но през деня ще започне затопляне. Дневните температури ще достигнат 2°-7°. В сряда повишението на температурите ще продължи. Ще се усили западният вятър. Ще има променлива облачност, по-често до слънчево. В четвъртък сутрешните температури ще са сравнително високи, но през деня облачността ще се увеличи, вятърът от северозапад ще се усили и на изолирани места ще превали дъжд. Ще започне ново понижение на температурите, съобщават от НИМХ.

Don`t copy text!