юни 12, 2024

Малки ли са пенсиите?! Учители в България чупят тавана на пенсиите взимат цели

done

Учители вземат с 200 лева по-висока пенсия от максималната, която в момента е 1440 лева. Това заяви Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, цитирана от „Телеграф“.

Причината да чупят тавана е, че вземат добавка от Учителския пенсионен фонд. Така дългогодишни преподаватели у нас си докарват на старини по 1640 лева.

През 2021 г. учителите придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на възраст 58 години и 8 месеца от жените и 61 години и 4 месеца от мъжете и учителски осигурителен стаж 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете.

Хората, посветени на тази професия, имат три възможности, дадени им от Кодекса за социално осигуряване. Първата е да се възползват от възможността за ранно пенсиониране, но до навършване на годините, необходими за пенсия от най-масовата трета категория труд, вземат възнаграждение, намалено с 0.1 % за всеки недостигащ месец.

Данните на НОИ, предоставени на изданието, показват, че този вариант са избрали 1857 учители.

Друга опция е когато преподавателите са изпълнили условието за години по масовата трета категория труд, нямат необходимия стаж, но са работили достатъчно за учителска пенсия.

Тогава започват да получават възнаграждение, изчислено върху натрупания досега осигурителен стаж. То се изплаща в пълен размер от учителския пенсионен фонд до навършване на възрастта за пенсия при недостигащ осигурителен стаж. След това възнаграждението за старост се поема от НОИ.

Само 25 човека са се възползвали от тази възможност, показват данните на осигурителния институт.

Най-много учители избират да излязат в заслужен отдих по масовата трета категория труд. За 2021 г. това става при навършени 61 г. и 8 м. и 36 г. стаж за жените и 64 г. и 4 м. и 39 г. стаж за мъжете.

Избирайки тази опция, учителите ползват добавка към основното си възнаграждение за старост от Учителския пенсионен фонд. Те в размер 0,33 на сто от пенсията за всеки месец, за който има осигурителна вноска във фонда след придобиване на правото на учителска пенсия.

По данни на НОИ това са 30 850 учители. От тях само на 150 човека изплатеният размер сбора на пенсията плюс всички видове добавки е по-голям или равен на тавана на пенсията, съобщиха от НОИ.

 

Don`t copy text!