юни 12, 2024

Машинист направи нещо невиждано досега, вижте защо спря влака вътре в града

done

Машинист направи нещо невиждано досега, вижте защо спря влака вътре в града

Изключителна постъпка на машинист. Ето какво съобщи в социалната мрежа Фейсбук свидетел на случката от града под тепетата:

„Здравейте! Искам да изкажа огромни благодарности към машиниста от БДЖ, който спря влака, за да помогне на паднала възрастна жена на бившия перон в района на булевард „Копривщица“ 10 и й помогна да се изправи на крака и да продължи по пътя си.

 

За всички, които ще ме попитат „Защо не и помогна ти?“, ще отговоря така:

Чух, че влакът спира и излязох на терасата да видя какво се случва. Видях предницата на спрян локомотив „Шкода“.

 

На около 10 метра пред локомотива, на перона лежеше възрастна жена. Машинистът на локомотива слезе и помогна на жената да се изправи. Това е! Още веднъж огромно благодаря към машиниста от БДЖ!“.

 

Публикацията, която е от вчера, на човека събра множество позитивни коментари. „Браво на машиниста за човешката постъпка! Браво и на вас, че го споделихте с нас. За доброто трябва да се пише и говори!“, гласи само един от тях.

Още за влакове:

Курортът Сейнт Мориц в Швейцарските Алпи е прочут най-вече като магнит за платежоспособни любители на зимните спортове.

Луксозното селце дори е било домакин на зимни олимпийски игри, което затвърждава репутацията му на място, където сякаш всичко е възможно. Последният опит за световен рекорд на Швейцария само доказва вече изградената репутация на Сейнт Мориц.

Именно от там тръгва влак с дължина почти два километра, който е кандидат за Книгата на Гинес.

Яркочервената композиция е създадена в чест на 175 години от основаването на швейцарските железници и се състои от сто вагона с общо тегло от 2990 тона. Точната дължина на влака е 1906 метра, които са сформирани от общо 25 по-малки електрически влака модел „Capricorn“.

Композицията премина величествено през една от забележителностите, обявени от ЮНЕСКО за световно наследство – хребета Албула. Дори самото трасе представлява шедьовър на инженерната мисъл, каквито доста често се срещат именно в Швейцария.

Линията тръгва от Сейнт Мориц и стига до Тузис, а дължината ѝ е 65 километра. Построена е за впечатляващо кратко време – пет години, като се има предвид, че включва 55 моста и 39 тунела. Преди да бъде построена влаковата линия, слизането от зимния курорт надолу е било или с шейни, или с конски впрягове.
Снимка: БГНЕС

Едва ли има по-подходящо трасе, на което влакът с желание за световен рекорд да бъде изпробван, защото за по-малко от 25 километра надморската височина спада с 1000 метра.

Още по-удивителното на опита, който e отчасти спонсориран от швейцарския производител на влакове Stadler, е, че той се случва на теснолинеен участък.

Повечето европейски железници, включително и българските, масово използват междурелсието от 1435 мм. Междурелсието на швейцарския участък обаче е едва един метър и е изпълнено с остри завои и със стръмни наклони, както и с тесни за преминаване места.

Както посочват от „Си Ен Ен“, предишните претенденти за рекорд за най-дълга влакова композиция са използвали стандартното междурелсие. Кандидатите са били от Нидерландия и от Белгия и при това композициите са преминавали през равни полета и региони без особена денивелация.

Швейцарските железници осъзнават какъв риск предприемат със своя двукилометров влак и затова преди официалното му пускане провеждат десетки пробни спускания. Провеждат се и технически тестове на железопътните стрелки и синхронизацията с останалата техника по трасето.

Изпитанията първоначално не преминават гладко – намират се проблеми в спирачните системи на влака, неукрепени части от трасето, както и смущения в комуникацията между машинистите и станциите.
Снимка: БГНЕС

Подобна огромна композиция не може да разчита само на един машинист, разположен в първия локомотив, а разполага с общо седем, разположени по протежението на влака.

Тъй като трасето се намира високо в планината, не могат да се използват стандартните мобилни телефони и вместо това машинистите си комуникират през системата, създадена от гражданска защита. Средната скорост, с която влакът се движи, не надвишава 35 км/ч.

Всяко непредвидено ускорение и всеки провал в комуникацията би могъл да се окаже и край на експеримента с композицията и на амбициите ѝ за Гинес.

След успеха на опита шефът на швейцарските железници Ренато Фаскиати заявява за „Си Ен Ен“, че това е железопътна компания като никоя друга и по тази причина се заема да направи пионерски подвиг, невиждан до момента. Фаскиати допълва, че много от притесненията му са се оказали излишни.

Постижението не мина и без тържества и награди, съвсем в стила на Сейнт Мориц и посетителите му. 3000 бяха късметлиите, които спечелиха билети, за да гледат на живо преминаването на влаковата композиция, като за тях бяха осигурени храни и горещи напитки.
TechCafe Аutocafe
A живущите вътре имат достъп до спирката, без да излизат от блока
Влакът, който минава през жилищна сграда и е ненадмината местна забележителност

A живущите вътре имат достъп до спирката, без да излизат от блока

Експериментът е от особена значимост за Швейцария като една от държавите, в които пътуването с влак е сред най-популярните начини за придвижване.

Всеки швейцарец изминава средно 2450 километра с влак годишно, а трасетата достигат и най-високите райони и курорти на Алпите. Не е рядкост между по-малко и по-голямо населено място също да върви влакова композиция с удобно за жителите разписание.

Именно затова в Швейцария всяка иновация в областта на влаковия транспорт се приема с ентусиазъм и любопитство, дори и да става въпрос за влакова композиция, която се е движила само веднъж и в крайна сметка успява да спечели световния рекорд.

Don`t copy text!