юли 23, 2024

МВР направи ексклузивни разкрития за убийството на Алексей Петров, не е за вярване!

done

МВР направи ексклузивни разкрития за убийството на Алексей Петров, не е за вярване!

Убийството на Алексей Петров ще бъде разкрито. Това заяви пред Нова телевизия главният секретар на МВР Живко Коцев. Той даде подробности докъде е стигнало разследването.

„Нямаме конкретен заподозрян. Но работим много сериозно, провеждат се множество процесуални действия. През тази седмица прокуратурата направи кратък анонс по тази тема. Работим с партньорски служби. Определено това е тежко престъпление, предумишлено, и сме изключително ангажирани с колегите от прокуратурата, ДАНС“, посочи той.

По отношение на появилата се информация за четирима задържани той обясни: „Проверявани са някои лица за съпричастност, но до момента няма категорични доказателства за авторство или съпричастност“.

Коцев потвърди, че е търсено съдействие от ФБР за отключването на телефона на Алексей Петров. „Необходимо е външно съдействие. Повярвайте“, увери той и използва случая да изтъкне колко е важно да имаме такива експерти у нас.

Коцев каза още, че се надява отключването на телефона „да даде светлина, да ни ориентира“ за разкриването на убийството.

Устройството все още не е изпратено в чужбина. „Ако бъде предоставен, това ще стане в рамките на няколко месеца. Изясняват се техническите въпроси“, поясни гласният секретар“. Той потвърди, че знае къде ще бъде изпратен телефонът, но не пожела да го разкрие.

Коцев направи равносметка на работата на МНР през годината.

Бяхме изправени пред огромни предизвикателства. Сериозни ангажименти с незаконната миграция, борбата с каналджийството, киберсигурността, борбата с пътния травматизъм, противодействие на наркоразпространението, превенцията на домашното насилие, каза главният секретар на МВР.

„Все още не можем да възстановим общественото доверие и уважение към системата“, призна той.

Като успех той посочи възстановеното взаимодействие с прокуратурата, както и с други институции.

След приемането на промените в Наказателния кодекс по отношение на пияните и дрогирани шофьори се отчита сериозен спад в тези случаи. До момента има около 200 отнети автомобила, присъдите са близо 500. „Тази мярка определено работи“, заяви Коцев.

Той коментира и разкриването на най-големия обир у нас.

„Беше отнета огромна сума пари. Установени са трима от участниците във въоръжения грабеж. Те са привлечени към наказателна отговорност, един е с постоянно задържане, друг изтърпява друго наказание“, посочи главният секретар.

Той уточни, че във връзка с обира се издирва още един човек. По отношение на това къде са парите, той заяви: „Работи се по този въпрос все още. Разследването не е приключило“.

Той посочи и кога се очаква да бъде екстрадиран у нас заподозреният за убийството на Димитър от Цалапица – Рангел Бизюрев.

„Става въпрос за размяна на документи, съдебни актове. Предполагам, че януари ще бъде върнат обратно, за да може да продължи пълноценно разследването“, каза той.

Уволнени са 4 служители на МВР, продължават 9 дисциплинарни проверки във връзка с протестите пред националния стадион „Васил Левски“.

„Никакви рискове няма към момента в страната ни за националната сигурност. Но увеличихме полицейското присъствие в критичните обекти, за да има спокойствие“, каза Коцев.

По отношение на използването на ТОЛ-камерите за засичане на нарушителите на пътя той каза: „Надявам се най-късно до февруари-март да стартираме процеса. В момента се правят тестови замервания“.

Don`t copy text!