юли 19, 2024

Метео Балканс с тревожно предупреждение за снежна покривка от 70 сантиметра в България

done

Метео Балканс с тревожно предупреждение за снежна покривка от 70 сантиметра в България

Метео моделите вече започват да показват конвективни валежи, които ще дойдат заради студения въздух към нас от Украйна. Това ще се случи между 20 и 23 януари, казват от Метео балканс. Това е така наречения езерен ефект, в случая ефекта на Черно море.

Ако няма някаква сериозна промяна, над Югоизточна България ще се изсипе много сняг

Очакванията са, че снежната покривка е възможно да надвиши 50-70 сантиметра.

Какво представлява езерния ефект на Черно море?

По-топлите води на Черно море взаимодействат значително с със стъдените арктични маси от въздух, които идват от север. По-топлия въздух, който е близо до водата, затопля долните слоеве на по-високия студен въздух. Това изключително много увеличава влагата.

След това вече трансформираната по-влажна въздушна маса се сблъсква с по-ниските температури. Това резултира в силни валежи от сняг. Има случаи, в които са документирани няколко метра натрупани снежни покривки за 1-2 дни.

Такова нещо се случва почти всяка година, когато идва студения северен въздих

Заради това се наблюдават огромни валежи от сняг и блокиране на места в Северна и Северозападна Турция. Там се образуват преспи, които надминават 50-80 сантиметра височина.

Друго място, което можем да погледнем като пример са Големите езера в САЩ

Там топъл и влажен въздух се издига и образува облаци. Когато се приближат към сушата пускат интензивни валежи. Става точно през зимата, защото на повърхността на езерата температурата е по-висока от тази на околната среда.

Don`t copy text!