април 15, 2024

Млад лекар показа касова бележка и каза: Хайде да си поговорим с числа

done

Млад лекар показа касова бележка и каза: Хайде да си поговорим с числа

Александър Атанасов е млад български лекар. В социалните мрежи се разпространява негов пост, в който той нагледно обяснява защо в България няма нормално здравеопазване.

След работа отидох да си понапазарувам туй – онуй и направих култовата сметка от 48 лв. и 48 ст. Погледнах касовата бележка и ме налегнаха някои тъжни размисли.

Знаете ли защо нямаме нормално здравеопазване? Отговорът е много прост.

Държавата ви лъже, че можете да имате евтино здравеопазване и това подтиква съсловието към какви ли не непочтени практики.

Хайде да си поговорим с числа.

Отивате при семейния си лекар и бивате прегледани. Трябва да заплатите потребителска такса от 2.90 лв. Тази сума е точно 1 % минималната работна заплата от преди не знам колко години. От 01.04 МРЗ стана 710 лв., което би трябвало да доведе до увеличаване на потребителската такса на 7.10 лв., но…

Поглеждаме касовата бележка. Шест яйца размер „XL“ са на цена 2.39 лв. С други думи държавата оценява труда на Вашия лекар на шест яйца и малко. Яйцата ми са много по-големи от яйцата ти.

Установяваме, че искаме консултация с тесен специалист и издаваме онези велики хартии, наречени направления. Пациентът си запазва час, който може да е след месец, защото консултантът има много малко часове за работа по НЗОК. Знаете ли защо?

НЗОК заплаща на колегата Х точно 24.50 лв. за първичен преглед и 12 лева за вторичен преглед. НЗОК не прави разлика дали специалистът е с една, две специалности, дали е с докторантура, дали е хабилитан и прочие. Това не е важно за общественото финансиране.

Поглеждаме касовата бележка и установяваме, че сумата, която лекарят Х ще получи е по-малко от цената на един кашкавал и едно сирене среден клас.

Тук, обаче, има още един детайл. Тесните специалисти обикновено работят в медицински центрове, които им удържат определен процент от направлението, тоест колегите не взимат и посочените суми дори.

Спомнете си за това следващия път, когато отидете на лекар и измърморите, че ви е взел много пари за преглед.

Да си поговорим малко за цената на лекарската помощ в детска възраст искате ли?

Бебета до 1 година имат 12 профилактични прегледа, т.е. веднъж месечно. НЗОК заплаща за тях точно 14 лв. на преглед. На толкова е оценена способността ми да преценявам дали бебето се е нахранило, пораснало, акало редовно, дали е проходило навреме, дали е почнало да казва „агу“ и да успокоявам майката, че не е аутист понеже не прави „боц“. Смешно ли ви звучи? Заповядайте да търсите причината за изоставане в развитието на едно бебе.

14 лв. е по-малко от един кашкавал и едно кисело мляко.

Мога да си съчиня още доста подобни примери, но ще приключа с най-гадния.

Знаете ли какво получавам за преглед на болно дете? Една голяма нула. Децата до навършване на 18 години са освободени от потребителска такса.

Ако си доведете 50-дневното бебе с 40 градуса температура, аз го прегледам, назнача му изследвания, преценя, че е за хоспитализация, намеря му точно къде и звънна телефон, за да предупредя колегите да го чакат, аз ще получа едно голямо ръкопляскане от държавата и нито стотинка за усилията си.

Ако ми доведете детето си, за да „му чуете гърдичките, че да ми е спокойно“, аз отново няма да получа нищо, освен потупване по рамото.

За държавата България прегледите на болните деца от личните им лекари нямат никаква стойност. Нещо, което няма стойност, обаче, няма и качество.

Един лекар не бива да се налага да мисли за пари, но в нашата реалност това е неизбежно. Аз не виждам защо трябва да работя буквално за без пари или за почти никакви пари. Това го няма в Хипократовата клетва, която всички толкова обичате да цитирате.

В крайна сметка сиренето е с пари, както можете да видите от касовата бележка. Аз съм сигурен, че за без пари или за 2.90 лв. месечно никой от вас не си мърда и малкия пръст.