юли 23, 2024

Мобилните телефони имат функция, която може да ви спаси живота. Малко хора знаят за нея

done

Мобилните телефони имат функция, която може да ви спаси живота. Малко хора знаят за нея

Не бихте пожелали този сценарий и на най-лошия си враг: колата ви е в канавка и нямате сили да крещите. Най-често подобни ситуации завършват зле…

Само след малко минаваща кола забелязва, че някой лежи отстрани на пътя и вика полиция и линейка. За щастие обаче можете сами да се обадите за помощ, ако притежавате мобилен телефон от ново поколение.

Можете да спасите живота си с устройство, което е на една ръка разстояние всеки ден. Представете си, че сте жертва на инцидент или нападение. Каквото и да ви се случи, отсега нататък ще знаете как да си помогнете.

Вашият мобилен телефон може да бъде вашият рицар в блестящи доспехи! Просто трябва да знаете този трик и да го използвате при спешни случаи.

Всеки телефон с Android има вградена SOS функция . Просто натиснете бутона за захранване три пъти подред. Това е всичко.

На телефони Huawei тази функция работи чрез натискане на бутона за захранване 5 пъти.

Чудите се как работи? Телефонът автоматично ще направи снимка с предната камера и ще изпрати снимката заедно със SOS съобщение и местоположение от Google Maps на предварително зададените номера за контакт.

Местоположението може да е неточно, така че ако сте заседнали в стая, например, добра идея е да насочите камерата към обект, който ще ви помогне да определите местоположението си.

Разбира се, би било по-добре никога да не се налага да го използвате, но е добре да сте подготвени.

Тази функция може да не е налична на всички телефони, но определено работи на устройства на Samsung. Трябва да го стартирате в настройките, като въведете телефонния номер, на който искате да изпратите съобщението. Ако имате смартфон от друга марка, струва си да разгледате приложенията в Google Play Store, като например SOS Emergency App.

Още полезни новини:

Знаете ли, че домакинските уреди имат „таен“ живот и продължават да работят, дори когато сте натиснали бутона за изключване?

Сайтът Bright Side извършил известно проучване и установил кои устройства са особено опасни в това отношение и продължават да пилеят енергия, дори когато са изключени, пише Profit.bg
Зарядно без телефон – около 1.2 вата на ден

Зарядно, оставено в контакта, продължава да използва енергия, дори когато няма устройство, свързано с него. Енергията обаче е минимална, така че няма да се отрази твърде много на джоба ви.
Цифров тв тунер – около 22 вата на ден

ТВ тунерите продължават да работят, след като сте ги изключили и хабят енергия на стойност около 22 долара (39 лв.) на година. Повечето хора дори не си правят труда да включат тунерите си на стендбай режим, като смятат, че изключването на телевизора е достатъчно. Това увеличава разходите пет пъти.

Телевизор – около 24 вата на ден

Знаете ли, че след натискането на бутона за изключване телевизорът се озовава в стендбай режим, а не се изключва. Това хаби енергия на стойност около 25 долара (44 лв.) на година.
Персонални компютри и лаптопи – около 96 вата на ден
Дори изключени, персоналните компютри и лаптопите продължават да работят. Поради това, когато ги изключите от контакта, можете да спестите до 100 долара (176 лв.) на година. Хората, които оставят машините си в стендбай режим, умножават сумата по 1.5.
Устройства с таймер – около 108 вата на ден

Толкова незабележима подробност като работещ таймер може да ви подскаже, че устройството все още е включено. Изключвайки подобен уред, можете да спестите до 114 долара (200 лв.) на година.
Трябва ли да ги изключите от контакта?

За някои гореспоменатите суми са малки, за други обаче могат да са значителни. При всички случаи изключването на устройствата от контакта си струва – непредвидено увеличаване на консумираната енергия може да ви остави без пари и с пълна къща с изгорели уреди.

Don`t copy text!