юли 25, 2024

Мъж от Русе намери заровено голямо имане в двора си при изкопни работи и се хвана за главата

done

Мъж от Русе намери заровено голямо имане в двора си при изкопни работи и се хвана за главата

Археолози от Русе правят спасителни разкопки в частен имот, непосредствено до римската крепост „Сексагинта Приста“, информира БНТ.

Археолозите премахват пластове пръст от двора на русенец, който е на метри от римския кастел „Сексагинта Приста“ и попадат на останки от 3 къщи. Откриват и различни находки.

„Над 220 са главно монети, но и има и други интересни като фибули, брусове, тежести за стан.

За сега най-много са от периода 4-5 век, но има и по-ранни, не знаем само дали има тракийски материали, както има на другия терен“, каза археологът д-р Върбин Върбанов.

Оказва се, че още през 2007-ма година специално създадена комисия е очертала предполагаемите граници на някогашната римска крепост Сексагинта Приста по целия хълм и сега археолозите са подготвени какво да очакват при проучванията.

Има ли изгубени пластове по този венец?
„Има, да. Преди 2007-ма със сигурност са унищожени подобни сгради, но след това го спазват хората. 2015 та беше първото токова намерение за строеж, сега е вторият човек, който се обажда, ще има и други. Част от къщата е разрушена още при строежа на тази улица през 60-те“, обясни д-р Върбанов.

Според специалистите, в страната има населени места, в които къщите изглеждат като от римско време. За да си ги представят хората, просто трябва да ги посетят.

„Примерно в Горско Абланово, където още се строи по същия начин-каменен цокъл и нагоре с кирпич. Покривът е с керемиди-римски, които са по- специфични от нашите“, каза д-р Върбанов.

Очакванията на археолозите са с напредването на разкопките да стигнат до пластове от 2-3 век. Основания за това има дава откритата до момента керамика.

Don`t copy text!