април 12, 2024

Над един метър сняг затрупва България до дни: Синоптикът Янков призна за зимна аномалия

done

Над един метър сняг затрупва България до дни: Синоптикът Янков призна за зимна аномалия

„Вятърът ще се усилва и ще повишава температурите. В София температурата следобед ще се повиши до 13 градуса.

Топлото време ще се задържи и утре, но от следобед и вечерта започва промяна с увеличаване на облачността и валежи в страната.

 

Единственото опасно явление ще бъде увеличението на снежната покривка, вятърът ще бъде по-слаб“, каза синоптикът Петър Янков.

Той прогнозира, че валежите в събота ще обхванат целия Балкански полуостров.

„При нас в събота вечерта снежната покривка в северните райони ще достига 10-15 см, в южните – до 7 см.

В неделя валежите постепенно ще спират, а времето ще остане хладно“, стана ясно още от прогнозата на Янков, направена в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Снежната покрива средно в планините е между 40 и 110-120 см. Следват по-студени дни до средата на следващата седмица, които ще задържат снежната покрива в населените места.

„Следващата седмица времето ще бъде много динамично и с бързи промени в температурите. Ако в понеделник и вторник минималните температури се движат между -9 и -4 градуса, а максималните са между 2 и 4-5 градуса, в сряда бързо ще се повишат. Ще превалява дъжд и сняг.

В четвъртък ще захладнее и ще завали сняг, главно в западните планински райони. От петък започват нови валежи, застудяване и сложна обстановка в страната„, съобщи Янков.

По думите му времето в следващите дни ще бъде много динамично, а студените дни предстоят в края на януари, когато към Балканите ще се спусне студен арктически въздух.

„Зимата започва да отстъпва, но при тези климатични промени времето над Балканите е много динамично и с чести циклони. Има леко изместване на зимата, природата компенсира с по-хладна пролет.

Дългосрочните прогнози са за нормална пролет с повече сняг и по-студено време в началото на февруари„, посочи още Янков.